Advocaat Lobo:’Anti-corruptiewet niet uitvoerbaar in zaak Hausil’

Sinopharm-vaccin in Suriname gearriveerd
juni 30, 2021
Brand bij Fernandes en bij BOG
juni 30, 2021
Show all

Advocaat Lobo:’Anti-corruptiewet niet uitvoerbaar in zaak Hausil’

De Anti-corruptiewet kan niet van toepassing zijn in de rechtszaak tegen Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank van Suriname. Dat zei haar raadsman Raoul Lobo dinsdag tegen journalisten. In pleidooi in de rechtszaal zinspeelde Lobo onder meer op de benoeming van een commissie die binnen 30 dagen na de afkondiging van de Anti-corruptiewet geïnstalleerd had moeten worden. Ten tijde van Hausil ‘s aanhouding was bij zijn weten deze commissie er nog niet. Zijn conclusie is, dat als de wet niet uitvoerbaar is, het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

Ingaande 1 juli zijn William Orie en Maikel Soekhnandan, respectievelijk directeuren Monetaire en Economische Zaken en Bankbedrijf en Bancaire Zaken bij de Centrale Bank, ontheven uit hun functies. Of er sprake is van enige samenhang met deze zaak is de vraag, maar beiden hebben bezwarende getuigenverklaringen afgelegd Hausil ’s zaak. Volgens Lobo heeft het OM het tweetal altijd op een voetstuk geplaatst.

Raoul Lobo, de advocaat van verdachte Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank. De officier van Justitie, Cynthia Klein, heeft begin mei vier jaar onvoorwaardelijk cel tegen haar geëist. Hausil ’s zaak wordt voorgezet op 29 juli. In de zaak tegen ex-SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto heeft de verdediging uitstel gevraagd, omdat haar pleidooi nog niet af is. De zaak is nu uitgesteld naar 13 juli. Tegen Kromosoeto heeft het OM vijf jaar geëist.

Comments are closed.