Advocaat: Hof had zaak Ritfeld moeten behandelen

Buitenlandminister Lackin aan diaspora: ‘Suriname heeft u hard nodig’
februari 9, 2015
Citaten & Gezegden
februari 9, 2015
Show all

Advocaat: Hof had zaak Ritfeld moeten behandelen

Het Hof van Justitie had de strafzaak tegen Edgar Ritfeld inhoudelijk zelf moeten behandelen en een eindoordeel moeten geven in plaats van deze zaak terug te verwijzen naar de Krijgsraad. Dat zei zijn advocaat Gerold Sewcharan zaterdag tijdens een persconferentie gisteren.

De ex-militair Ritfeld is samen met vierentwintig anderen verdachte in de decembermoordenzaak. Hij is de enige verdachte die in hoger beroep is gegaan, nadat de Krijgsraad in mei 2012 de gewijzigde Amnestiewet aangreep om de zaak tegen alle verdachten op te schorten. De rechtbank vond dat eerst antwoord moet komen op de vraag of de Amnestiewet indruist tegen de Grondwet en zo inbreuk maakt op het lopende decembermoordenproces.

Het Hof van Justitie stelde in januari 2014 dat zoals door Ritfeld aangevoerd de zaak al te lang duurt en dat de Amnestiewet geen rechtmatige reden was om het proces tegen hem op te schorten. De Krijgsraad werd bevolen de behandeling van het proces tegen deze verdachte te hervatten en snel af te ronden. Sewcharan is faliekant tegen het vonnis van het hof. Hij stelt dat aangezien het hoge rechtscollege zelf heeft vastgesteld dat de vervolging en berechting van zijn cliënt onredelijk lang duurt, het hof zelf de zaak inhoudelijk had moeten behandelen en vonnis wijzen. Ritfeld had, aldus Sewcharan, vrijgesproken moeten worden omdat volgens hem in het dossier geen enkel bewijsmateriaal is op basis waarvan hij zou kunnen worden veroordeeld.

 

Nu de zaak is terugverwezen naar  de Krijgsraad, zegt Sewcharan in overeenstemming met zijn client te hebben besloten, niet meer voor de rechtbank te verschijnen. De Staat is intussen vorig jaar gedaagd voor de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.