Adron krijgt 500 hectare ter beschikking voor productie zaaizaad

10 Mobiel – Rick Soedamah – 18 juni 2019
juni 18, 2019
Ordening ‘Back Track’ ook harde dobber voor Justitieminister Getrouw
juni 18, 2019
Show all

Adron krijgt 500 hectare ter beschikking voor productie zaaizaad

Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) krijgt 500 hectare grond ter beschikking om zaaizaad te verbouwen. Het onderzoeksinstituut kampt al jaren met een tekort aan grond waardoor de zaaizaadproductie beperkt plaatsvindt. Adron moet zaaizaad produceren om jaarlijks de inzaai van 60 duizend hectare te kunnen garanderen. Momenteel lukt het op een gehuurd perceel en met behulp van zelfstandige boeren slechts 12 duizend hectare te produceren. Er is meer dan 200 ha aan grond beschikbaar in de Prins Bernardpolder, maar het wordt al jaren bezet gehouden door een huurder.

Komt het vrij dan duurt het nog tenminste twee jaar voordat het werkbaar is. Tijdens een overleg afgelopen zaterdag tussen LVV-minister Parmessar, zijn staf, vertegenwoordigers van boerenorganisaties, de leiding van Adron en de Stichting Experimentele Landbouw (SEL), kwam Johnny Mahespalsing van Westland Sama Group met een aanbod. Westland Sama zal met begeleiding van het rijstonderzoeksinstituut arealen in Wageningen op eigen kosten zaai-klaar maken, de inzaai en de gewasverzorging tot aan de oogst doen. Adron zal zorgen voor de verkoop van het zaad aan boeren. Voor minister Parmessar is voornamelijk transparantie bij de prijsbepaling van het zaaizaad, van belang. Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) en Bramdew Rampedareth van de Vereniging van Padie Producenten (VPP) gaven na afloop van het onderhoud hun mening over de gesloten overeenkomst.

Door het tekort aan goed zaaizaad van het Adron zijn veel boeren de afgelopen jaren overgestapt op het gebruik van zaaizaad uit Guyana. Over zes maanden krijgt het rijstonderzoeksinstituut de 500 hectare aan areaal ter beschikking.

Comments are closed.