Achterstallige subsidie dwingt adek tot bezuiniging

Gebruikelijke verbranding van drugs vond plaats in Commewijne
november 6, 2015
Gajadien: Rijstboeren benadeeld in PetroCaribe deal
november 6, 2015
Show all

Achterstallige subsidie dwingt adek tot bezuiniging

De Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) is nu ook genoodzaakt over te gaan tot bezuinigingsmaatregelen. De aanleiding hiervoor moet volgens Ryan Sidin gezocht worden in overdreven achterstallige uitbetaling van subsidies. Hij noemt deze situatie een ongebruikelijke. “Het uitbetalen van salarissen, secundaire voorzieningen en leveranciers kunnen we nog steeds bolwerken, maar we beginnen het wel te voelen. De financiële ruimte is beperkt.” Gelet op de begroting is er niets aan de hand, maar wel met de manier waarop het geld vrijkomt, zegt de voorzitter.

De achterstand op de rekening blijkt uit onderzoek van de ware tijd over een periode van zes maanden te zijn opgebouwd en bedraagt ruim dertig miljoen Surinaamse dollar. Een poging tot verificatie van deze informatie bij onderwijsminister Robert Peneux leverde geen resultaat op. Op de vraag of er een achterstand in subsidie van zes maanden is, antwoordde hij: “Dat weet ik niet.”

Sidin zegt de instructie van de minister gehad te hebben om bezuinigingsmogelijkheden te bekijken. Op dit moment heeft de voorzitter nog geen zicht op wat de bezuinigingsmaatregelen zullen worden. “We zijn driftig bezig het hele kostenplaatje van alle operaties in kaart te brengen, om daarna ‘her prioritering exercitie’ uit te voeren.” Sidin noemt als voorbeeld een uitbreiding van het computercentrum of een gebouw opzetten voor de facilitaire dienst. “Dat is in deze fase niet noodzakelijk, terwijl als je niet bouwt voor de technologische faculteit, dan heb je volgend jaar een levensgroot probleem qua collegeruimte en kantoorhuisvesting.” Sidin zegt verder dat wanneer de financiële situatie in het land een opleving kent, zaken bijgesteld zullen worden.

1 Comment