Dagbladen overzicht – 6 april 2019
april 6, 2019
Nationaal Actieplan ter Bestrijding van Kinderarbeid focust op preventie
april 6, 2019
Show all

ABS-cijfers niet gemanipuleerd

Directeur Sno beschuldigd Hoefdraad van uiten onwaarheden
Noemt bewindsman “lafaard’

Tijdens een persconferentie vrijdag heeft de directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), Iwan Sno zich nogmaals verweerd met de stelling dat er niet met cijfers is gemanipuleerd. Sinds februari dit jaar schijnt het niet te boteren tussen Sno en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De bewindsman zegt dat het ABS met opzet het Bruto Binnenlands Product (bbp)-cijfer over 2009 heeft veranderd of beïnvloedt. Sno die de uitlatingen van Hoefdraad ten zeerste afkeurt, denkt tegelijk dat de minister er een bepaald doel mee heeft gehad.

De directeur ontkent niet dat er een briefwisseling is geweest met toenmalig Financiënminister Wonnie Boedhoe. De reden waarom het op zo een manier zoals Hoefdraad heeft gedaan, naar buiten is gebracht, stelt hij ter discussie.

Sno vindt het ironisch dat Hoefdraad in De Nationale Assemblee de vraag opwerpt waarom het statistiekbureau laat cijfers publiceert. Sinds het aantreden van deze minister van Financiën kampt het ABS meer dan voorheen met subsidieproblemen, terwijl medewerkers elk jaar met kunst en vliegwerk statistieken uitbrengen.

Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Financiënminister Hoefdraad heeft in het parlement verklaard dat er geknoeid is met het bbp-cijfer van 2009. Dat kwam in mei 2010 naar buiten en de schatting van het bbp bedroeg toen SRD 9.272 miljoen. Het eindcijfer was SRD 8.926; wat neerkwam op een verschil van 3.8 procent. Sno vindt het vreemd dat Hoefdraad kiest hierover te vallen, omdat het positief uitviel voor de regering Bouterse/Ameerali die daarna aantrad.

Comments are closed.