Aanvraagregistratie Matching Grant SAMAP gestart

Geen vlekkeloze start schooljaar: BVL in actie
september 30, 2019
Jaarrede president Bouterse:
september 30, 2019
Show all

Aanvraagregistratie Matching Grant SAMAP gestart

In het Sportcentrum Owru Cul aan de Letitia Vriesdelaan is maandag de oproep voor stakeholders om hun belangstelling aan te geven voor deelname aan het Matching Grant Programma van de FAO, gelanceerd. Deze ‘Call for Expressions of Interest’ is binnen het kader van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

Door middel van een aanvraag kunnen agrariërs, agrobedrijven en exporteurs in aanmerking komen voor de benodigde apparatuur om hun productieactiviteiten te verbeteren. Het draait allemaal om het opkrikken van de concurrentiepositie van

Suriname ’s agrariërs benadrukte Karel Lizerot, hoofd van de delegatie van de Europese Unie (EU) voor Suriname en Guyana.

SAMAP is ten uitvoer gekomen nadat een zending groenten uit Suriname in juli de EU niet binnen mocht. Vanaf 01 september gelden in de Europese Unie verscherpte maatregelen voor de import van groente en fruit. Om deze belangrijke afzetmarkt niet te verliezen heeft het Ministerie van LVV een traject van trainen en voorlichting uitgezet. Daarbij is de gehele keten van boeren, exporteurs, transporteurs en leveranciers betrokken. En dit werpt vruchten af, zei LVV-minister Rabin Parmessar.

200 agrarische producenten kunnen aanspraak maken op zo een Matching Grant van de FAO. Belangrijk te weten is zegt Reuben Robertson, de FAO-vertegenwoordiger voor Trinidad & Tobago en Suriname, dat wanneer belangstellenden niet door deze aanvraagronde komen, er tenminste nog een zal volgen.

Met een Matching Grant gaan kleine boeren, agrobedrijven en –coöperaties hun productieproces kunnen verbeteren en verhogen. Het is een project binnen SAMAP dat vier jaar duurt: hoofddoel is de duurzame ontwikkeling van landbouw in Suriname te versterken. Ook wordt gewerkt aan de markttoegang voor niet-hout bosproducten.

Comments are closed.