Aangeklaagde ex-aartsbisschop overleden

Wetenschappers creëren bloedtest die kanker vroegtijdig opspoort
augustus 28, 2015
Al meer dan 300.000 bootvluchtelingen naar Europa dit jaar
augustus 28, 2015
Show all

Aangeklaagde ex-aartsbisschop overleden

Aan de vooravond van zijn proces is een voormalige aartsbisschop die was aangeklaagd wegens kindermisbruik, dood gevonden in zijn kamer in Vaticaanstad. Volgens het Vaticaan lijkt hij een natuurlijke dood te zijn gestorven, maar er volgt nog sectie op het lichaam om de precieze doodsoorzaak vast te stellen.

Aartsbisschop Jozef Wesolowski (67) was ambassadeur voor het Vaticaan in de Dominicaanse Republiek. In dat land wordt hij beschuldigd van betaalde seks met minderjarige jongens en het bezitten van kinderporno. Omdat hij de nationaliteit van Vaticaanstad had, kon hij echter niet worden uitgeleverd. Paus Franciscus zette hem vorig jaar terug in de lekenstand en legde Wesolowski huisarrest op. Het zou het eerste proces worden van het Vaticaan tegen een hoge katholieke geestelijke.

Paus Franciscus heeft eerder aangegeven de bezem door de kerk te willen halen vanwege de schandalen over het misbruik van kinderen binnen de kerk. Wesolowski werd in juli ziek en naar een ziekenhuis gebracht kort voordat zijn rechtszaak zou beginnen. Volgens Dominicaanse media bezocht de aartsbisschop, in burgerkleding en met een petje op, geregeld een strand waar arme kinderen tegen betaling seksuele diensten aanbieden. In de aanklacht staat dat hij seks had met jongens van dertien tot zestien jaar. Ten minste een keer zou dat in het openbaar zijn gebeurd.

Comments are closed.