Dagbladen overzicht – 29 mei 2020
mei 29, 2020
10 Mobiel – Yigal Kopinsky – 29 mei 2020
mei 29, 2020
Show all

  • OKB reageert op ruis rond verkiezingsresultaat
  • Landelijke hertelling onwaarschijnlijk
  • Verkiezingsresultaat Paramaribo op website OKB geplaatst

Een landelijke hertelling van het verkiezingsresultaat, zoals die gewenst wordt door president Desi Bouterse tevens voorzitter van de NDP, is onwaarschijnlijk.

Dit zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.

Volgens Bouterse is er enorm veel ruis rond de stembusuitslag in niet alleen Paramaribo, maar ook in andere districten. In het kader van transparantie wil hij daarom een hertelling.

Volgens van Dijk-Silos is er daartoe geen noodzaak:

Het OKB heeft bij wijze van hoge uitzondering alvast alle rauwe data van het verkiezingsresultaat op haar website gepubliceerd. Hiermee hoopt het verkiezingsinstituut een bijdrage te leveren aan het wegmaken van alle ruis. Het gegeven dat de uitslag van 16 stembureaus ontbreekt, zal volgens van Dijk-Silos echter weinig tot geen invloed hebben op de zetelverdeling in Paramaribo:

De OKB-reageert geïrriteerd op uitspraken van personen de menen de wijsheid in pacht te hebben over hoe verkiezingsautoriteiten hun werk moeten doen. Melvin Bouva, woordvoerder van de NDP, zou onder andere ook kanttekeningen hebben geplaatst bij het besluit om de stembusgang op 25 mei te verlengen:

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk kiesbureau, gisteravond tegenover journalisten bij het Nesty Indoor Stadion waar de telling van hoofdstembureau Paramaribo plaatsvindt. 

Comments are closed.