Ook Standard & Poor’s downgrade Suriname naar CCC
april 2, 2020
Sportverslagen – 2 april 2020
april 2, 2020
Show all

-Vierde avond partiele lock-down; Paramaribo rustig, Nickerie niet
-Directeur Dienst Nationale Veiligheid uit quarantaine en weer aan het werk
-Donderdag repatriatievlucht naar Miami; ongeveer 100 personen worden opgehaald
-950 nieuwe doden Spanje, dodental passeert 10.000
-Wereldwijd bijna miljoen besmettingen; VS koploper met ruim 200.000 gevallen
-Bijna 10 miljoen aanvragen werkloosheiduitkering in VS
-Baby van zes weken oud in VS overleden aan coronavirus
-‘Inlichtingendiensten VS: China verbergt werkelijke omvang corona-uitbraak’

De politie van Nickerie is woensdagavond op verschillende barricades gestuit bij haar controles in verband met de partiële Lock-down. Op verschillende wegen lagen stenen, hout met daaraan spijkers en kartonnen dozen. Ook zijn enkele verkeersborden vernield. Twee personen zijn aangehouden, van wie één in verzekering is gesteld, zegt Regiocommandant West Retitia Forster.

Zes truckchauffeurs moesten de nacht doorbrengen op de politiepost Burnside in Coronie. Ze reden na acht uur ’s avonds met een ongeldige vrijstelling rond.

Forster zegt niet te hopen dat het gedrag van de mensen is ingegeven door de taferelen die in Paramaribo zijn vertoond. Dan is in Nickerie het voorbeeld gegeven dat personen daarvoor wel worden ingesloten.

De vierde avond van de partiele lock-down is in Paramaribo zeer rustig verlopen. Radio 10 ging op pad en bezocht Goede Verwachting, Ramgoelamweg en omgeving, Sophia’s Lust en Munder, waar er de voorbije avonden enkele incidenten waren. Tijdens de rondrit kwamen wij ook districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noordoost tegen.

Het Covid-19 managementteam meldt donderdag dat de directeur van de Dienst Nationale Veiligheid, Danielle Veira weer aan het werk is na veertien dagen thuisquarantaine. “Veira heeft in de veertien dagen thuisquarantaine geen gezondheidsklachten gekregen en is kerngezond”, staat in het persbericht op de website covid-19.sr.

De berichtgeving van het covid-19 managementteam klopt echter niet. Veira ging op 24 maart in zelf- dan wel thuisquarantaine. Gerekend tot en met woensdag 01 april is dat precies acht dagen. Volgens de Dikke Van Dale betekent quarantaine: gedwongen afzondering bij een besmettelijke ziekte. In het geval van de directeur DNV kan er dus nimmer sprake zijn geweest van twee weken thuisquarantaine.

Suriname haalt donderdag ongeveer honderd ingezetenen terug die gestrand zijn in Miami, de Verenigde Staten. Dit meldde kolonel Jerry Slijngard woensdag op de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 managementteam. Dinsdagavond werden 102 personen teruggehaald uit Belém, Brazilië. Die zitten in overheidsquarantaine.

Suriname telt nog altijd tien besmettingsgevallen met Covid-19. Een persoon is er slecht aan toe en ligt nog altijd op de intensive care unit. Er zitten 106 personen in overheidsquarantaine, terwijl 565 in thuisquarantaine zijn.

Wereldwijd staat het aantal besmetting in 180 landen op bijna één miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten. In totaal zijn 965.246 personen positief getest op Covid-19. Bijna 50.000 personen zijn overleden de gevolgen van het coronavirus; 49.236, terwijl ruim 200.000 mensen inmiddels genezen zijn verklaard.

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 166 gestegen naar 1.339. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag in de dagelijkse update. Het totaal aantal gemelde besmettingen staat op 14.697. Deze aantallen liggen in werkelijkheid hoger, omdat lang niet iedereen met symptomen getest wordt.

Het Spaanse dodental als gevolg van het coronavirus is de tienduizend gepasseerd. Afgelopen nacht werd een recordaantal van 950 sterfgevallen gemeld, aldus het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Het geregistreerde aantal besmettingen steeg daarbij van 102.136 naar 110.238. Hoewel het aantal besmettingen wederom gestegen is, wijzen de cijfers van deze week volgens de gezondheidsdiensten van Spanje op een

Het aantal Amerikanen dat een beroep doet op de zogenoemde ‘government benefits’ is de afgelopen twee weken gestegen met bijna 10 miljoen. Door de maatregelen tegen het coronavirus raken veel mensen hun baan kwijt. Economische analisten verwachten dat de impact van de coronacrisis even groot kan zijn als de beurskrach van 1929, die in de VS tot de Grote Depressie van de jaren 30 leidde. De VS  is het land met de meeste besmettingen. De teller staat donderdagmorgen op bijna 220.000. Het dodental steeg naar 4.757. Bijna de helft van het aantal besmettingen en het aantal doden werden geregistreerd in New York.

In de Amerikaanse staat Connecticut is een baby van zes weken oud aan het coronavirus overleden. Dat heeft gouverneur Ned Lamont gemeld op Twitter. Het gaat wereldwijd om het jongste slachtoffer tot nu toe. In de staat Illinois overleed enkele dagen geleden ook al een baby, van nog net geen jaar oud, aan de gevolgen van covid-19.

Zambia kan worden toegevoegd aan de steeds langer wordende lijst van landen met een bevestigde dode als gevolg van het coronavirus. Volgens zorgministier Chitalu Chilufya had de overleden persoon al een chronische aandoening die ademhaling bemoeilijkte en liep die het virus hoogstwaarschijnlijk op tijdens een reis naar Zuid-Afrika.

Thailand gaat vanaf vrijdag een avondklok instellen. De gehele bevolking mag tussen 22.00 uur en 4.00 uur de deur niet meer uit als er geen medische noodzaak is, zegt een woordvoerder van de Thaise overheid donderdag tegen persbureau Reuters.

Het aantal overleden coronapatiënten en besmettingen in China is veel groter dan het land meldt. Dat stelt een geheim rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten volgens bronnen van Bloomberg. Drie functionarissen binnen de Amerikaanse overheid hebben op anonieme basis de kern van het rapport aan Bloomberg omschreven. Eind 2019 werd de uitbraak voor het eerst vastgesteld in China. Sindsdien heeft het land zo’n 82.000 besmettingen gemeld en 3.300 doden.

In het Verenigd Koninkrijk zijn in een dag tijd 569 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er iets meer dan woensdag. Het Britse dodental komt daarmee op 2921, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. 33.718 Britten zijn positief getest op het coronavirus.

Afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten ruim 6,6 miljoen nieuwe aanvragen gedaan voor een WW-uitkering. Niet eerder waren dat er zoveel in een week tijd. Vorige week explodeerde het aantal WW-aanvragen al met 3,3 miljoen, en daarmee werd het record van 3,1 miljoen uitkeringsaanvragen van juli 2013 verbroken. Meer dan elf miljoen werknemers zijn inmiddels hun baan kwijtgeraakt. Veel bedrijven liggen stil en winkels en horeca zijn gesloten, wat voor een tsunami aan ontslagen zorgt.

Comments are closed.