Gezondheidswerkers Medische Zending Brownsweg leggen werk neer
december 19, 2017
Eigenaar Dilip Sardjoe houdt schoon schip bij voetbalclub Transvaal
december 19, 2017
Show all

8-decemberstrafproces:

– OM vraagt vrijspraak voor Iwan Krolis

– Eist 20 jaar tegen Benny Brondenstein en toenmalige lijfwachten Bouterse Kempes en Lewis

– Nog geen dagvaarding uitgegaan voor Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno

 

Auditeur-militair Roy Elgin heeft dinsdag bij de voortzetting van het 8-decemberstrafproces naar vrijspraak gerekwireerd voor Iwan Krolis. Hoewel Elgin stelde dat Krolis terecht als verdachte is aangemerkt, is er niet voldoende bewijs om de zaak tegen hem hard te maken. Daarom vroeg hij de krijgsraad om Krolis vrij te spreken.

Tegen Benny Brondenstein, ook een lid van de groep van zestien, eiste Elgin een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar. Ondanks Brondenstein steeds heeft ontkend betrokken te zijn bij de moorden van 8 december 1982, acht het Openbaar Ministerie het tegendeel bewezen. Zo zijn er verschillende getuigen, waaronder Fred Derby, die hebben verklaard dat hij aanwezig was in het Fort Zeelandia ten tijde van de moorden. Niettegenstaande zijn steevaste ontkenning concludeert de auditeur-militair dat het wettig en overtuigend bewijs van zijn betrokkenheid bij de moorden is bewezen.

Ook de voormalige lijfwachten van Desi Bouterse, Kenneth Kempes en Lucien Lewis, hoorden Elgin rekwireren naar een eis van twintig jaar celstraf. Hoewel ze geen deel uitmaakten van de groep van 16 of aanwezig waren bij de planberaming, zoals Elgin het omschreef, acht hij ze schuldig aan het medeplegen van de moorden. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, gaf na de zitting een korte reactie op de strafeis tegen Kempes en Lewis.

Op twee na, heeft het Openbaar Ministerie nu tegen alle verdachten een eis geformuleerd. Alleen John Hardjopradjitno en Harvey Naardendorp weten nog niet waar ze aan toe zijn. Dat komt omdat ze nog altijd niet zijn gedagvaard om ter terechtzitting te verschijnen. Een fout, stelt Hugo Essed.

Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed. De voortzetting van het proces is op 28 januari volgend jaar. Dan beginnen de pleidooien. Tot nu toe zijn door het OM de volgende eisen geformuleerd tegen 23 verdachten:

Vrijspraak voor: Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Caldeira, Wim Carbiere, Orlando Heidanus, Edgar Ritfeld, Jimmy Stolk, Imro Themen en Iwan Krolis.

Twintig jaar voor: Etienne Boerenveen, Desi Bouterse, Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Geffery, Arthy Gorre, Kenneth Kempes en Lucien Lewis.

Overleden: Roy Esajas, John Nelom, Ruben Rozendaal (overleden na strafeis van 10 jaar), Badrisein Sital en Marcel Zeeuw.

Comments are closed.