13 Februari Internationale Epilepsiedag

U-17 NATIO klaar voor Concacaf-kampioenschap: ‘Volgende ronde halen zit er met hard werken dik in’
februari 10, 2023
10 Mobiel – Mariska Sweet – 10 februari 2023
februari 10, 2023
Show all

13 Februari Internationale Epilepsiedag

Thema: ‘STEP UP, Against Stigma’

Het is Internationale Epilepsiedag op maandag 13 februari. Epilepsie is wereldwijd de meest voorkomende chronische hersenaandoening. Het beïnvloedt vrijwel elk aspect van het leven van een persoon met deze aandoening. Voor mensen met epilepsie is het omgaan met het stigma rond epilepsie vaak moeilijker dan leven met de aandoening zelf. Er bestaan nog steeds misvattingen en mythes over, zegt Shalinie Boendie, die neuroloog is bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Dit jaar ligt de focus van de Internationale Epilepsiedag op het stigma waarmee mensen met epilepsie mee moeten leven: ‘Step Up, against stigma’.

Om de fabels over epilepsie uit de wereld te helpen houdt het AZP op maandag een minibeurs. De gedachte is dat door voorlichting en meer informatie erover te geven, het zal helpen stigmatisatie en discriminatie van personen met epilepsie te verminderen. Ook zij hebben recht op vrijwel dezelfde mogelijkheden als ieder ander.

AZP-neuroloog Shalinie Boendie, over de minibeurs die op 13 februari – maandagmorgen – zal worden gehouden op het terrein van het AZP. Dit, in verband met de Internationale Epilepsiedag. Bezoekers zullen van informatie worden voorzien over epilepsie, het effect van de aandoening op het leven van de persoon die ermee leeft en diens omgeving, de gevolgen ervan voor kinderen met epilepsie die naar school gaan, de verschillende behandelmogelijkheden, alsook informatie over geneesmiddelen.

Comments are closed.