90 Seconden 08 oktober 2016 – Hoe de week verlopen is

Sport 08 oktober 2016
oktober 8, 2016
Alle rechten nationale selectie en topsectie SVB naar ATV
oktober 8, 2016
Show all

90 Seconden 08 oktober 2016 – Hoe de week verlopen is

De vorige week zat hier de Minister van Onderwijs met het oog op het nieuwe schooljaar.

Een dag eerder, op 30 September, heeft president Desi Bouterse zijn jaarrede afgestoken in de Nationale Assemblee en in de loop van de nieuwe week zijn de reacties ook wel losgekomen. Op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de regeringsplannen. De commentaren die vind u in de kranten en op verschillende sites.

Er is ook een protest geweest waarvoor er heel veel media aandacht was. “We zijn moe, alles plat”; dat was dus op maandag, wat dus de eerste schooldag had moeten zijn.
De BVL heeft ook een eendaagse aktie gehad. En gek dat er met geen woord meer daarover gerept wordt, tenminste voorlopig niet.

Wat wij ook hebben zien gebeuren de voorbije dagen zijn een paar belangrijke herdenkingen.
Op 4 oktober was het niet alleen Wereld Dierendag, maar ook de verjaardag van een heel bijzondere Surinaamse, de mevrouw die Suriname zijn geschiedenis teruggeeft middels romans en studies. Ze is op dit moment op een tour door de Verenigde Staten waar ze op diverse Universiteiten, ook in Canada, colleges en presentaties houdt over vooral voornamelijk de geschiedenis van dit deel van de wereld en natuurlijk ook wat tips geeft van hoe je geschiedkundig onderzoek doet. Er is ook een vertoning geweest van haar Hoe Duur Was de Suiker film.
Cynthia McLeod vierde haar 80e verjaardag en dat heeft Radio10 niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Een andere belangrijke viering was een dag later op 5 oktober: de Internationale Dag van de Onderwijzer/Leerkracht. En we hebben gezien dat vanuit de verpleegkundige opleiding Covab daar veel aandacht aan is besteed.
Ook de minister van Onderwijs heft op zijn beurt ook veel aandacht besteed aan deze internationale dag.

En toen kwam het nieuws van die 2 miljoen in de ambulance en de film van Jorgen Raijman die viral is gegaan. Er zullen maar weinig Surinamers zijn die t niet hebben kunnen zien en is intussen verwijderd van zijn Facebook pagina. Maar we hebben Jorgen zelden zo boos gezien, maar het is begrijpelijk, ongelooflijk dat het kan.

Vers in de krant hebben we vandaag gelezen het commentaar van het Hof van Justitie. Een van de drie staatsmachten die zich opnieuw erom beklaagd dat ze niet voldoende middelen vrij krijgen om het meest basale werk te doen en de waarnemend Hof President Iwan Rasoelbaks die zegt dat hij maar zelf op zoek gaat naar middelen om toch het werk, dat zo belangrijk is voor de handhaving van de rechtstaat, normaal voort te zetten.

We hebben ook gehad het treffen tussen de Bikers Unit en hangjongeren. Een groep die daar altijd bij de drukke kruising van de Domineestraat blijft hangen. Die heeft t gister aan de stok gehad met de politie en er is zelfs pepperspray gebruikt om de zaak te kunnen kalmeren. Het fijne ervan moeten we nog leren kennen, het is heel summier beschreven in onze kranten vandaag.

De jaarrede is geweest, het stabilisatie en herstelprogramma bied volgens de president voldoende vooruitzicht om, zeg maar de komende maanden, de eerste tekenen van herstel te zien. We moeten eraan geloven dat heeft het voorbije jaar ons geleerd. Daartegenover geplaatst is het idee dat leeft bij heel wat Surinamers is dat deze regering misschien toch wel een beetje zorgvuldiger met de staatsfinanciën had moeten omspringen of op zijn minst de corruptie verhalen die in de media zijn verschenen had moeten bestraffen. Maar dat houdt de gemoederen nog altijd bezig.
Ondertussen gaan u en ik een beetje moeten strugglen, kijken hoe we de eindjes aan elkaar knopen en kijken hoe we het beste ervan moeten maken.

Natuurlijk is er ook het betere nieuws, bijv. de eerste klomp goud die is geproduceerd en de vooruitzichten zien er goed uit en er is een rondleiding geweest voor de media en naar het schijnt niet alle media daarvoor uitgenodigd. De mensen zullen daar wel een goed argument voor hebben, maar dat laten we even in het midden.

Comments are closed.