Noord-Korea laat Amerikaanse student na anderhalf jaar vrij

Saudi-Arabië geeft Qatar voedselhulp na verbreken handelsbetrekkingen
juni 13, 2017
Nieuwe raad van toezicht STVS/SRS aan de slag
juni 13, 2017
Show all

Noord-Korea laat Amerikaanse student na anderhalf jaar vrij

De Amerikaan Otto Warmbier die sinds januari 2016 vastzit in Noord-Korea wegens “misdaden tegen de staat”, is vrijgelaten en onderweg naar de Verenigde Staten. Volgens zijn ouders ligt de jongen in coma. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dinsdag gemeld, zo schrijft persbureau AP. “Warmbier is weer onderweg naar zijn familie in de Verenigde Staten”, luidt een verklaring van de minister.

De ouders van Warmbier vertellen aan The Washington Post dat het om een medische evacuatie gaat en dat de jongen eerste is overgebracht naar een Amerikaanse militaire basis. Warmbier zou al meer dan een jaar in een coma liggen. De student was volgens de Noord-Koreaanse overheid het land binnengekomen “om de eenheid van het land te vernietigen”. Hij zou uit zijn hotel een vlag hebben gestolen met een propagandaslogan erop. Warmbier werd in maart 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar.

De 22-jarige student heeft de diefstal bekend en zei dat hij de vlag in opdracht probeerde te stelen. Hij noemde het in een persconferentie de grootste fout van zijn leven.

Comments are closed.