ZWAKHEID BEDRIJFSLEVEN TOEGEGEVEN

EBS’ers vieren feest met rinkelende kassa
september 20, 2016
STAATSOLIE ZOEKT PARTNER VOOR BORINGEN IN ‘OLIERIJKE’ WATEREN
september 20, 2016
Show all

ZWAKHEID BEDRIJFSLEVEN TOEGEGEVEN

“Productiebedrijven in Suriname werken nog te weinig samen. Als je alleen al in de rijstsector kijkt, zie je dat iedereen elkaar beconcurreert, in plaats van zich samen te richten op de export. Ook andere mechanismen zoals landbouwcoöperaties zijn nooit goed van de grond gekomen”, zegt de directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Steven Mac Andrew.

Hij reageert hiermee op de stelling vanuit de Bankiers Vereniging, dat er voldoende geld beschikbaar is om Suriname uit de economische crisis te helpen. Topbankier en voorzitter van de Bankiersvereniging, Jim Bousaid, zei vorige week dat het land, dus ook het bedrijfsleven, niet in staat blijkt om gedegen productieplannen neer te zetten die gefinancierd kunnen worden. Hij sprak naar aanleiding van de komst van diverse internationale instellingen als de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, de Islamitische Ontwikkelingsbank en het Internationaal Monetair Fonds.

Mac Andrew wijst erop dat Suriname voornamelijk een mijnbouweconomie is geweest, waardoor ondernemers zich vooral op de levering van goederen en diensten hebben gericht. Het gaat ook veelal om kleine en middelgrote ondernemingen. De VSB-topman is het ermee eens dat de overheid een unieke gelegenheid heeft om het bedrijfsleven te stimuleren in de productiesector te gaan, door daadwerkelijk stimulansen te geven en investeringskapitaal beschikbaar te stellen.

Zowel de VSB als de Bankiers Vereniging heeft zijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat de overheid van plan is om het grootste deel van een 1.8 miljard US dollar te stoppen in de infrastructuur en in projecten die betrekking hebben op energie. De Vereniging van Economisten zei zaterdag ook, na consultatiegesprekken met vertegenwoordigers van de regering, dat de investeringsplannen onvoldoende gericht zijn op het stimuleren van de productie.

Comments are closed.