Witte Huis weigert meerdere nieuwsorganisaties bij persconferentie

VS klaagt oud-vicepresident Guatemala aan voor drugssmokkel
februari 27, 2017
Maleisië zoekt diplomaat na vliegveldmoord op Kim Jong-nam
februari 27, 2017
Show all

Witte Huis weigert meerdere nieuwsorganisaties bij persconferentie

De regering van Donald Trump heeft vrijdag bij een persconferentie in het Witte Huis meerdere media de toegang geweigerd, waaronder CNN. Ook de Amerikaanse media The New York Times, The Los Angeles Times en Politico mochten de persconferentie niet bijwonen. Daaronaast werd kritische Britse media als BBC en The Guardian de toegang geweigerd, meldden zij zelf. Uit protest over de gang van zaken bleven ook persdienst AP en Time weg. Het weigeren van media druist in tegen de persvrijheid die grondwettelijk is vastgelegd. ‘Rechtse’ nieuwsbronnen Breitbart News, The Washington Times en One America News Network mochten wel naar binnen bij de persconferentie.

Een aantal journalisten dat wel bij de persconferentie aanwezig was, heeft hun materiaal daarvan beschikbaar gesteld aan de uitgesloten partijen. Witte Huis-woordvoerder Spicer zegt te hebben besloten de media niet elke dag te hoeven informeren in de grote persruimte van het Witte Huis. In plaats daarvan nodigde hij een deel van de pers uit in zijn kleinere kantoor. “We hoeven niet elke dag alles op camera te doen”, was zijn argument. Donald Trump liet al vaker weten weinig op te hebben met CNN en noemde de organisatie al eens ‘fake news’. Ook vrijdag trok de president weer fel van leer tegen verschillende nieuwsorganisaties tijdens de Conservative Political Action Conference (CPAC), een groot jaarlijks congres van conservatieve politici.

Trump zei dat veel journalisten ‘de vijanden van het volk’ zijn. “Ze zijn de vijand van het volk omdat ze geen bronnen hebben. Ze verzinnen ze gewoon als ze ze niet hebben”. De president beklemtoonde niet over alle media te praten, maar alleen over de ‘fake news media’. “Ik ben alleen tegen journalisten die bronnen en verhalen verzinnen”, aldus de president. “Zij vertellen niet de waarheid. Zij vertegenwoordigen niet het volk. Ik wel. En ik ga daar iets aan doen.”

Comments are closed.