WATERSTATION LEBIDOTI OPGELEVERD

BETROKKENHEID DNA-LEDEN BIJ NASCHOOLSE OPVANG BETREURD
september 2, 2016
Opnieuw onrust Gabon, 1100 arrestaties
september 2, 2016
Show all

WATERSTATION LEBIDOTI OPGELEVERD

We zijn erg blij met het waterstation, omdat we voor drinkwater voornamelijk afhankelijk waren van de regen. Nu de grote droge tijd is aangebroken, is het waterstation een heel grote tegemoetkoming”, zegt Ramon Baabo, kapitein van Lebidoti, tegen de Ware Tijd. Ongeveer tweeduizend dorpelingen van Lebidoti, Pisian en Baku in het Sarakreek-gebied hebben gezuiverd rivierwater uit iets meer dan 150 kranen, die op centrale plekken staan. De oplevering van het project heeft donderdag middag plaatsgevonden te Lebidoti door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

Baabo wijst erop dat baden in de rivier niet meer comfortabel is, omdat de mensen er jeuk aan overhouden door het vervuilde water, vermoedelijk door goudactiviteiten. Sommige mensen moesten met de boot een stuk varen voor schoon water dat ze vervoerden in vaten of emmers. In de nieuwe situatie vreest de kapitein echter niet voor gezondheidsproblemen, omdat het water gezuiverd uit de kraan komt.

John Abidie, beleidsmedewerker van de Dienst Watervoorziening, zegt dat het gezuiverde water is goedgekeurd door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg. Deze instantie zal het water om de drie maanden controleren. “Kwik blijft op de bodem van de rivier en de kans is klein dat het naar boven komt.” Hij wijst er daarnaast op dat in de directe omgeving niet aan goudwinning wordt gedaan.

Het waterstation heeft SRD 1,4 miljoen gekost, inclusief aanleiding van de drie kilometer lange transportbuizen. Het werk is in anderhalf jaar uitgevoerd. Diverse sprekers, onder wie de minister, parlementariër Wendell Asadang van Brokopondo en adjunct-districtssecretaris Robert de Bruin hebben tijdens een bijeenkomst in de krutu oso van Lebidoti alle dorpelingen opgeroepen om goed om te gaan met het water. Als er misbruik van wordt gemaakt, moeten onder anderen de kapiteins en basya optreden.

Comments are closed.