Verbod inperking abortus in VS kan grote gevolgen hebben

Turks-Israëlische verzoening baat beide
juni 28, 2016
Eid Ul Fitre-viering in teken van religieuze ondersteuning
juni 28, 2016
Show all

Verbod inperking abortus in VS kan grote gevolgen hebben

Het signaal van de hoogste rechter aan conservatieve Amerikaanse wetgevers is niet mis te verstaan: het opwerpen van hoge barrières voor abortusklinieken is ongrondwettelijk. De consequenties van de uitspraak kunnen verstrekkend zijn.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag een streep gehaald door twee Texaanse wetsbepalingen die het aantal abortusklinieken in die staat hebben gehalveerd. De uitspraak is een niet mis te verstaan signaal aan conservatieve Amerikaanse wetgevers die in recente jaren de toegang tot abortus met allerlei wetten en regelingen hebben beperkt. Voorstanders van abortus hebben de uitspraak onthaald als een mijlpaal van het kaliber ‘Roe versus Wade’, de uitspraak van het Hooggerechtshof die de abortusbehandeling in 1973 in de Verenigde Staten legaliseerde.

Abortus is in de VS altijd omstreden gebleven. Maar waar in de jaren tachtig vooral het geweld en de protesten rond abortusklinieken in het oog sprongen, is recenter een andere praktijk ontstaan. De afgelopen vijf jaar zijn volgens het Amerikaanse Guttmacher Institute, dat politiek rond abortus bijhoudt, 288 maatregelen van kracht geworden die de toegang tot abortus beperken. Dat is evenveel als gedurende de vijftien jaar daarvoor.

Comments are closed.