Venezuela: Oliedeal in zicht, olieprijs stijgt

Djaienti Hindori benoemd tot rvc-lid Finabank
september 20, 2016
EBS’ers vieren feest met rinkelende kassa
september 20, 2016
Show all

Venezuela: Oliedeal in zicht, olieprijs stijgt

De olieprijs is maandag gestegen na wekenlange dieptepunten. De stijging volgt op een verklaring van Venezuela dat de Opec en niet-Opec producenten dichtbij een overeenkomst zijn om de markt te stabiliseren. Aan de andere kant verstoren botsingen in Libië alle pogingen om de export van ruwe olie te bevorderen.

Brent ruwe olie voorraden zijn met 38 dollarcent gestegen tot 46,15 US$ per vat. Amerikaanse ruwe olie is met 47 dollarcent toegenomen tot 43,50 US$ per vat. Brent olie ligt nog steeds lager dan een eerdere piek van 46,62 US$ per vat.

De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, heeft gezegd dat een deal deze maand nog zou kunnen worden aangekondigd om de oliemarkt te stabiliseren. De oliemarkt is onder druk als gevolg van aanhoudende overaanbod.

Iran is de derde grootste Opec-producent van ruwe olie. In augustus is zijn productie binnen een maand met 15% toegenomen tot meer dan 2 miljoen vaten per dag. Daarmee komt Iran dichtbij het niveau van vijf jaar geleden vóór de Westerse sancties. Vorige week heeft Brent olie een twee weken lage prijs bereikt en daalde de Amerikaanse ruwe olie tot een vijf weken laag niveau. De daling had alles te maken met bedenkingen over overaanbod met meer leveringen uit Libië en Nigeria. Starnws

Comments are closed.