Turkse oppositie naar rechter om uitslag referendum

Hofwijks en Boerleider doen geen aangifte
april 21, 2017
Syrische regering laat 500 gevangenen vrij
april 21, 2017
Show all

Turkse oppositie naar rechter om uitslag referendum

De grootste oppositiepartij in Turkije gaat verder met het procederen tegen de uitslag van het referendum afgelopen zondag. De CHP heeft nu een klacht ingediend bij de rechtbank.
De zaak is vooral gericht tegen het besluit van de landelijke kiesraad om ongestempelde stembiljetten toe te laten terwijl dat wettelijk niet mag. De Turkse hoge kiesraad (YSK) heeft eerder alle klachten van oppositiepartijen over de gang van zaken bij het referendum zondag afgewezen. Ook het formele verzoek van de belangrijkste oppositiepartij om de uitslag ongeldig te verklaren werd van tafel geveegd. De Turkse kiezers stemden zondag in een referendum met nipte meerderheid in met het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden. De oppositie zei zich niet neer te leggen bij de uitslag van het referendum. Door het referendum krijgt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veel meer macht.
Erdogan zelf ontkent dat Turkije afdrijft richting een totalitaire staat. “Waar een dictatuur bestaat, heb je geen presidentieel systeem nodig.” Dat zegt Erdogan in een woensdag gepubliceerd interview met CNN. Het stoort Erdogan niet dat slechts 51,4 procent van de stemmers het ja-kamp steunde. “Het maakt niet uit of je wint met 1-0 of 5-0. Het belangrijkste is dat je het spel wint”, zegt de president, die verwees naar zijn sportachtergrond.

Comments are closed.