Tuchtcollege moet imagoschade advocatuur herstellen

Uitgaven protestacties naar draagkracht organisaties’
mei 15, 2017
Bijna vijfhonderd migranten gered op Middellandse Zee
mei 15, 2017
Show all

Tuchtcollege moet imagoschade advocatuur herstellen

Het Advocaten Tuchtcollege is dertien jaar nadat de wet waarin de oprichting is geregeld, geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat hiermee de jarenlange klachtenstroom tegen juristen wordt ingedamd. De oprichting van het Advocaten Tuchtcollege werd al in 2004 opgenomen in een wet.

De goedkeuring door De Nationale Assemblee kwam er door vele administratieve belemmeringen niet. Het duurde tot 2015 alvorens het wetsontwerp werd goedgekeurd. De Deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, stond aan de wieg van het voorstel. In 2015 was hij nauw betrokken bij de wetswijziging omdat hij toen ook parlementariër was.

“Doordat ik mij ook in het parlement kon inzetten voor de wet, werd het proces voor behandeling in een stroomversnelling gebracht”, zegt hij. Nu is het college dus een feit. In het tuchtcollege worden zaken tegen advocaten die, bewust of onbewust fouten hebben gemaakt behandeld. Dit kan gaan over fouten tegen cliënten of tegenover collega’s.

Monorath legt de aanpak uit : “De gedupeerde legt een klacht neer die door mij, als Deken, zal worden behandeld. Ik zal vervolgens proberen de beide partijen bij elkaar te brengen om tot een oplossing te komen. Indien dat niet lukt, geef ik de zaak door aan het Tuchtcollege, dat uiteindelijk een oordeel zal vellen.” Met de wet kan de jarenlange imagoschade die de advocatuur heeft opgelopen worden hersteld en dat is goed voor de rechtsbinding”, aldus de Deken.

Irvin Kanhai, advocaat onderschrijft dit. “Het werd hoog tijd dat dit college er kwam. In een samenleving is het namelijk belangrijk dat de belangen van de burgers verdedigd worden. Waar moeten ze anders naartoe?”, vroeg hij retorisch.

Comments are closed.