Trump noemt chemische aanval Syrië gevolg van ‘slappe’ regering Obama 

Grootste vakbond Zuid-Afrika eist vertrek Zuma
april 5, 2017
Dagbladen overzicht 05 april
april 5, 2017
Show all

Trump noemt chemische aanval Syrië gevolg van ‘slappe’ regering Obama 

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de chemische aanval in de Syrische stad Idlib het gevolg van het “slappe” gedrag van de regering Obama. Bij de aanval kwamen ruim honderd mensen om het leven, waaronder vrouwen en kinderen. Ook vielen er circa vierhonderd gewonden.

“President Obama zei in 2012 dat hij zou zorgen dat er een grens werd getrokken om het gebruik van chemische wapens te voorkomen. Daar heeft hij vervolgens niets mee gedaan.”

Trump was opvallend genoeg in die periode juist tegen Amerikaans ingrijpen in Syrië. “Weer, aan onze dwaze leider, val Syrië niet aan! Als je dat doet zal het slecht uitpakken. De VS wint niets van dat gevecht”, aldus een Tweet van Trump uit september 2013.

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, noemt de aanval in Idlib “barbaars”. Het laat volgens hem zien hoe de Syrische president Bashar al-Assad te werk gaat. Tillerson roept Rusland en Iran op om te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren.

Bronnen in de Amerikaanse regering laten weten dat er vermoedelijk gebruik is gemaakt van het giftige sarin-gas. De aanval is “vrijwel zeker” uitgevoerd door troepen die loyaal zijn aan de regering van Assad.

Comments are closed.