Treinritten kosteloos voor kinderen en 60-plussers

Monorath herkozen als deken
december 15, 2014
Haïtiaanse premier afgetreden na protesten
december 15, 2014
Show all

Treinritten kosteloos voor kinderen en 60-plussers

Kinderen tot zestien jaar en volwassenen boven de zestig, krijgen een gratis Openbaar Vervoer (OV)- jaarkaart van de overheid, waardoor zij straks niet hoeven te betalen voor transport met de nieuwe trein. De leider van het treinproject, Eddy Jozefzoon, zegt tegen dWT dat onderzoek wordt gedaan naar de prijs van een kaart voor andere reizigers.

Volgens Jozefzoon is de prijs van openbaar vervoer wereldwijd een kwestie van politieke keuzes. “In sommige landen is het openbaar vervoer voor iedereen gratis. Wij kijken nog naar de verschillende opties qua subsidie. Maar de overheid betaalt mee. Deze trein past in het sociaal contract dat de president met de bevolking heeft gesloten.”

De adviseur van de president weet zeker dat de treinverbinding komt, ondanks kritiek op het plan van de overheid. Hij verwacht er ook met de actiegroep van de bewoners en bedrijven van de Indira Ghandiweg uit te komen. Deze groep wil dat het spoor een stuk westelijker of oostelijker in de weilanden komt te liggen zodat hun bedrijven en woningen geen last van ondervinden. “Dat alternatief zou juist veel meer geld kosten, omdat we dan de eigenaren van al die weilanden moeten onteigenen. En er zijn internationale regels die het niet toestaan landbouwgronden te gebruiken hiervoor. Dus dat is geen optie”, redeneert Jozefzoon.

De overheid kan verschillende oplossingen aandragen; van het uitbetalen van compensatie tot het op kosten van de overheid verplaatsen van woonhuizen en/of bedrijfsgebouwen. Ook het aanbieden van een alternatief perceel of huis behoort tot de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *