Huber Stichting en Stichting Mama Joyce genieten van oogst
juni 26, 2019
Nationale Loonraad zal jaarlijks minimumloon vaststellen
juni 26, 2019
Show all

Tembe Art Studio met sluiting bedreigd

Marcel Pinas noemt actie overheid ‘respectloos’

Er is een nieuw bestemmingsplan bedacht voor het gebouw waarin de Tembe Art Studio van Stichting Kibii al tien jaar activiteiten houdt in Moengo, in het district Marowijne. Echter wist de stichting daar niets van tot districtscommissaris Kenya Pansa op eenentwintig juni opdook met bouwvakkers en de mededeling deed. Op die dag zijn deuren beschadigd geworden. Marcel Pinas die zelf faam geniet op internationaal kunstgebied en Tembe Art Studio in tweeduizendtien heeft opgericht, is ontstemd door de onaangekondigde actie die gewoon wordt doorgezet. Alle inzet en dat al tien jaar lang, door het houden van gemeenschap- en kunstontwikkelingsactiviteiten, wordt weggegooid vindt Pinas.

De stichting zal ook eigen stappen ondernemen zegt de kunstenaar. De mobilisatie van een protest tegen de plannen van de overheid is er een van. De kunstenaar noemt de actie ‘respectloos’.

Stichting Kibii werkt als vruchtgebruiker op de locatie, het oude Suralco Ziekenhuis, op basis van een overeenkomst met het bauxietbedrijf. Vanaf het begin zijn de lokale en nationale autoriteiten ervan op de hoogte dat het pand wordt gebruikt als kunst- en cultuurcentrum voor de plaatselijke gemeenschap. Het is dus onvoorstelbaar dat dc Pansa zich zo heeft opgesteld.

Pinas is nog niet zeker wat het zal betekenen voor het jaarlijkse Moengo Festival. De voorbereidingen zijn al in de startfase. Het festival trekt een paar tienduizenden bezoekers en biedt een andere kijk op Marowijne, met name Albina en Moengo.

Marcel Pinas van Stichting Kibii, tegenover Radio 10 over de impact van een sluiting van Tembe Art Studio in Moengo. Het ziet ernaar uit dat de overheid een nieuw bestemmingsplan heeft voor het terrein. Het is echter niet door gecommuniceerd naar de stichting die op eenentwintig en tweeëntwintig juni onverwachts werd geconfronteerd met de start van de uitvoering van het plan. Toen de nieuwsredactie van Radio 10 woensdagmorgen telefonisch contact wist te leggen met dc Kenya Pansa zei de burgermoeder nog niet bereid te zijn in te gaan op de kwestie.

Comments are closed.