Suriname naar de stembus voor kiezen 933 volksvertegenwoordigers

Onbestelde oproepingskaarten op stembureaus op te halen
mei 25, 2015
Kiezers Wit Santi moeten nu op O.S. Zanderij stemmen
mei 25, 2015
Show all

Suriname naar de stembus voor kiezen 933 volksvertegenwoordigers

Tot 19.00 vanavond kunnen de ruim 353.000 kiesgerechtigden vandaag in de 62 ressorten in de tien kiesdistricten bij 623 stembureaus zich aanmelden om hun stem uit te brengen. Daarbij wordt er gekozen voor een totaal van 933 kandidaten: 51 DNA-, 118 districtsraads- en 764 ressortraadsleden.

In de ‘VerkiezingsUpdate’ van Binnenlandse Zaken luidt de verkiezingsprocedure op de stembureaus alsvolgt: “U meldt zich aan bij het stembureau met uw oproepingskaart en identiteitskaart of geldig Surinaams rijbewijs of geldig Surinaams paspoort.

– De documenten worden gecontroleerd door de voorzitter van het stembureau.

– De voorzitter van het stembureau noemt het volgnummer op de kiezerslijst en uw namen voor verificatie.

– Als alles correct is, plaatst het stembureaulid dat heeft geverifieerd, een paraaf naast uw naam op de kiezerslijst.

– Vervolgens worden uw handen gecontroleerd op vet, vuil en andere kleurloze stoffen, die het kleuren van de vinger met inkt kunnen bemoeilijken. De voorzitter van het stembureau kan u vragen om uw vingers te ontdoen van deze stoffen.

– Als de vingers schoon zijn, wordt de linkerpink in inkt gedoopt en daarna afgeveegd.

– De voorzitter van het stembureau plaatst de handtekening op de achterzijde van de stembiljetten en overhandigt u twee dichtgevouwen stembiljetten (een blauwe en een witte).

– U begeeft zich naar het stemhok en kleurt met het rode potlood, dat daar aanwezig is, één vakje op het blauwe stembiljet en afhankelijk van het aantal zetels in het ressort, net zoveel vakjes op het witte stembiljet.

– Bent u klaar? Dan vouwt u de stembiljetten netjes terug en deponeert ze in de aanwezige stembussen. Het blauwe stembiljet gaat in de stembus met blauwe sticker en het witte biljet in die met de witte sticker.

Comments are closed.