Surinaamse publicatie over trio-indianen bekroond met award

FOLS dringt aan op twk die leerkrachten tegoed hebben
november 7, 2017
Schutter kerk Texas voerde daad uit vanwege familieproblemen
november 7, 2017
Show all

Surinaamse publicatie over trio-indianen bekroond met award

De Surinaamse wetenschapper Gwendolyn Smith heeft een internationale onderscheiding ontvangen voor een wetenschappelijk boek dat zij schreef over de “diepe” inzichten van de Trio-indianen van Suriname over klimaatverandering. Ze betrok daarbij ook hun sociaal-maatschappelijke vaardigheden. “Hun kennis over bijvoorbeeld de natuur gaat veel dieper en breder dan wat wij als westerse wetenschappers hebben geleerd op onze universiteiten. Ik heb een doctorale titel in conflict-management, maar ik heb toch het meeste geleerd van de Trio Indianen”, stelt ze in gesprek met de krant.

Haar boek, waaraan de Amerikaanse professor Elena Bastidas heeft meegewerkt, kreeg in maart een onderscheiding als ‘beste non-fictieboek’ van 2017. Het gaat om de Hawkes & Collins Literary Prize die jaarlijks door een bekende schrijversgroep in Florida wordt uitgereikt. Het boek wordt sinds januari van dit jaar digitaal verkocht en “wordt als wetenschappelijke bundel” over de hele wereld gebruikt.

‘Conflict and Sustainibility in a Changing Environment; Through the Eyes of Communities’, ofwel ‘Conflict en duurzaamheid in een veranderende omgeving; door de ogen van gemeenschappen’, belicht de sociaal-maatschappelijke aspecten van het leven van de Trio’s, in combinatie met hun kennis over de natuur.

Comments are closed.