SPECIALE AANDACHT VOOR WAPENDRAGERS BIJ AANPAK ZELFDODING

Bouterse staat achter belofte, koers te zullen terugbrengen; Reshuffeling kabinet Bouterse 2 op komst
september 8, 2016
OKE platform om positieve verandering teweeg te brengen
september 8, 2016
Show all

SPECIALE AANDACHT VOOR WAPENDRAGERS BIJ AANPAK ZELFDODING

In de afgelopen twee jaren hebben zeker tien personen die bij een gewapende macht werkten, suïcide ofwel zelfdoding gepleegd. In enkele gevallen is dat gebeurd met het dienstvuurwapen. Dit is reden geweest, om bij de aanpak van het zelfmoord probleem speciale aandacht te besteden aan deze groep.

In het Suïcide preventie- en interventieplan 2016-2020 van het ministerie van Volksgezondheid is er daarom een speciaal actiepunt opgenomen voor deze groep. Zamora Pengel, coördinator geestelijke gezondheidszorg van Volksgezondheid, zegt dat zelfmoord plegen vergemakkelijkt wordt, wanneer je toegang hebt tot middelen waarmee de daad kan worden gepleegd. Niet alles kan worden veranderd, maar wat wel kan zijn maatregelen nemen, zodat mensen zich kunnen wapenen tegen invloeden.  Ze merkt op dat een belangrijke risicofactor van zelfmoord stress is. Het is daarom de bedoeling een systeem in te stellen, waarbij mensen alarm slaan, wanneer ze mogelijke signalen opvangen. Hiervoor moeten personen getraind worden. De aanpak van het probleem zal bij deze doelgroep niet veel verschillen met die aanpak van de samenleving.

De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel heeft woensdag het Suïcide preventie- en interventieplan in het kader van Wereld suïcide preventie dag, 10 september, overhandigd aan Justitie en Politie, De Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en Defensie. Hij benadrukte de noodzaak van een interdepartementale aanpak. “We verliezen te veel leven aan iets dat we met zijn allen in belangrijke mate kunnen voorkomen”, stelde hij.

Met het plan beoogt Volksgezondheid binnen vier jaren de suïcide jaarprevalentie in Suriname met 10 procent terug te dringen. Twee subdoelen zijn het vergroten van de toegang tot geestelijke gezondheidszorg voor mensen met zelfmoordneigingen, nabestaanden van zelfmoordslachtoffers en het beperken van de toegang tot potentiële middelen die het risico op het plegen van zelfdoding vergroten.

Comments are closed.