Santokhi onderkent achterstand van V7 op NDP na derde ongunstige peiling

Standard & Poor’s herbevestigt stabiele BB-/B rating Suriname
april 20, 2015
Chandra Algoe in de verdediging: Overweegt juridische stappen tegen Belfort
april 20, 2015
Show all

Santokhi onderkent achterstand van V7 op NDP na derde ongunstige peiling

‘Positieve eruit halen en harder werken’

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) neemt de uitkomst van de twee lokale peilingen gedaan door IDOS en Nikos en de derde van de Nederlandse enquêteur Maurice de Hond heel serieus. Dat V7 in alle drie peilingen het aflegt tegen de NDP van Desi Bouterse, is voor VHP-voorzitter Chan Santokhi juist aanleiding, het positive eruit te halen en harder te gaan werken, om bij de stembusgang op 25 mei een ander resultaat te krijgen. Zo laadt hij aan Starnieuws weten.

In februari sprak Santhoki bij RADIO 10, nog zijn twijfels uit over zuiverheid van de antwoorden van de respondenten, na twee onafhankelijke peilingen door opiniebureaus IDOS en Nikos. Toen vond Santhoki dat de mening van de geënquêteerden zou zijn beinvloed door, wat hij noemde, de angstcultuur.

Santhoki wijst er nu op, dat het de eerste keer is dat peilingen naast het meten van de sterkte van de partijen, ook prognoses doen. Belangrijk is voor de VHP-voorman en V7-coördinator, dat steeds wordt aangegeven dat er een grote groep zwevende kiezers is, van tussen de 35 en 40 procent. Volgens de laatste peiling van LC Media/De Hond, is het gemiddeld percentage zwevers inmiddels geslonken naar 28 procent, berekend over zes kiesdistricten(Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Coronie en Nickerie).  Het zal die groep kiezers zijn die volgens Santhoki het verschil zal uitmaken en de definitieve uitslag gaan beïnvloeden.

In de peilingen heeft de NDP een sterkte van 35 procent en V7 goed is voor 25 procent. Volgens LC Media / De Hond komt de NDP over de zes kiesdistricten uit op 37% tegenover 20% voor V7. Volgens de gemiddelde landelijke prognose van het onderzoeksbureau,  kan NDP  rekenen op 46% en V7 34% van de stemmen.

“In alle drie peilingen zien we dat de NDP op die sterkte blijft en niet verder groeit, meent Santhoki. Die groei gaat bij ons plaatsvinden. Ik verwacht niet dat de NDP groter wordt dan ze nu is”, zegt de VHP-voozitter aan Starnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *