Overname Suralco door Suriname mogelijk van de baan

Mega Combinatie verwerpt wetsontwerp over nationaliteit
december 1, 2014
Jeugdparlement buigt zich over mogelijke maatregelen tegen ‘Otjeman’
december 1, 2014
Show all

Overname Suralco door Suriname mogelijk van de baan

De overname van Suralco door Suriname gaat mogelijk niet door en onderhandelen Suriname en Alcoa verder over de toekomst van het bauxietbedrijf. Het bod van Alcoa om de bauxietmaatschappij over te nemen, zou zijn afgewezen door Suriname. Alcoa die alle verlieslatende bedrijven afstoot, wil voor Suralco geen uitzondering maken. De opties om het bedrijf over te nemen, zijn bestudeerd en deze blijken niet voordelig te zijn. Zo meldt Starnieuws, hoewel niet duidelijk is waar de nieuwssite zich op baseert.

Starnieuws meldt dat ook de werknemers van Suralco zich zouden roeren en informatie willen over hun toekomst. Overnemen van het bedrijf, zou betekenen dat er veel geïnvesteerd zal moeten worden.

Het grootste probleem is dat er niet voldoende bauxiet voorradig is op korte termijn. Alcoa is niet van plan de nieuwe mijn te ontginnen in het Nassaugebied.

Een heet hangijzer is ook de stuwdam. Alcoa wil weg uit Suriname, maar wenst de stuwdam te behouden. Deze is tot 2033 volgens de overeenkomst die in 1958 is gesloten, bezit van Alcoa. Suriname en Alcoa onderhandelen verder over hoe deze situatie verder afgewikkeld zal worden. Indien de multinational hier opbreekt, moeten diverse zaken geregeld worden, waaronder een afkoopregeling van het personeel, pensioen, milieuvraagstukken en ontmanteling van de plant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *