Oudste man ter wereld (113) overleden in Spanje

Colombia schort vredesbesprekingen met ELN op na aanslag op politiebureau
januari 30, 2018
10 Mobiel – Jenaika Purperhart – 29 januari 2018
januari 30, 2018
Show all

Oudste man ter wereld (113) overleden in Spanje

De Spanjaard die te boek stond als de oudste man ter wereld is overleden. De 113-jarige Francisco Núñez Olivera stierf maandag, zo melden Spaanse media woensdag.

Olivera heeft de titel een half jaar in zijn bezit gehad. Hij werd de oudste man ter wereld toen zijn voorganger eind augustus overleed. Olivera werd op 13 december 1904 geboren in het dorpje Vienvenida in het westen van Spanje. De gepensioneerde Spaanse boer stelde dat het geheim van zijn hoge leeftijd was dat hij een “gezond en rustig leven” had geleefd.

Hij at zijn hele leven elke dag groenten en dronk elke dag één glas rode wijn. Daarnaast bezat hij “goede genen”, vertelde hij ooit. De Spanjaard werkte zijn hele leven op de familieakker, waar hij olijfbomen en wijnstokken verbouwde. Hij vierde zijn laatste verjaardag in het bijzijn van veel media. Hij at taart en las voor zover hij dat kon de duizenden kaarten die hij uit alle delen van de wereld had ontvangen. De Spanjaard laat twee kinderen, negen kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen na. Hij overleefde zijn twee oudste zoons en zijn vrouw, die hem al in 1988 ontviel. Olivera beweerde in zijn hele leven zelden ziek te zijn geweest. Hij moest alleen op zijn negentigste een nier laten verwijderen en hij moest toen hij 108 was worden behandeld voor een urineweginfectie.

De burgemeester van zijn geboorteplaats, waar hij nog steeds woonde, heeft voor dinsdag een dag van lokale rouw afgekondigd. Olivera wordt die dag begraven. De oudste vrouw ter wereld, Nabi Tajima van 116 jaar en zes maanden, leeft overigens in Japan. De oudste vrouw van Europa (116 jaar en vier maanden), woont wel in Spanje.

Comments are closed.