Omzet Staatsolie in 2014 weer boven US dollar 1 miljard

Bromfietser overleden in Nickerie
april 3, 2015
Minister Financiën noemt betalingsachterstand overheid “plichten”
april 3, 2015
Show all

Omzet Staatsolie in 2014 weer boven US dollar 1 miljard

Brutowinst wel licht afgenomen

Staatolie Suriname heeft in 2014, voor het derde jaar achtereen, een omzet van meer dan US dollar 1 miljard gerealiseerd. Met een totaal van duizend miljard 56 miljoen US dollar, viel de omzet vorig jaar drie procent hoger uit dan in 2013. De omzet is het gevolg van een toename van negentien procent in het verkopen van Staatsolieproducten en meer omzet uit de verruiming van de elektriciteitsopwekking door Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) met zestig procent.

In 2014 boekte Staatsolie met US dollar 400 miljoen een zeven procent lagere brutowinst, ten opzichte van 2013 toen een brutowinst van in totaal US dollar 432 miljoen werd genoteerd. De voornaamste oorzaak van de winstdaling is het uit bedrijf zijn van de raffinaderij voor zeven maanden, in verband met het uitbreidingsproject. Hierdoor vielen de verkoopmarges van eindproducten lager uit.

Ook de gedaalde olieprijzen op nde wereldmarkt hebben hierin een rol gespeeld. Aan de Staat is als gevolg van deze ontwikkelingen over 2014 acht procent minder belasting en dividend uitgekeerd: USD 260 miljoen in vergelijking met USD 284 miljoen in 2013. De resultaten zijn geboekt bij een gemiddelde olieprijs van USD 85,34 per barrel in 2014, ten opzichte van USD 98,97 per barrel in 2013. Deze resultaten zijn eerder vandaag gepresenteerd tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

Op deze vergadering is ook het team gepresenteerd dat ingaande 1 mei het staatsbedrijf zal leiden. Per die datum gaat algemeen directeur Marc Waaldijk met pensioen en wordt dan opgevolgd door Rudolf  Elias. Wim Dwarkasing is vandaag ook benoemd tot statutair directeur,  Agnes Moensi-Sowikromo is de financieel directeur en Anand Jagesar de onderdirecteur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *