OM gaat rechtmatigheid politieoptreden Royal Hill onderzoeken

Rode Kruis registreert Venezolaanse asielzoekers in Nickerie
juli 31, 2019
Nationale vrouwenconferentie moet vrouwen met persoonlijke problemen begeleiden
juli 31, 2019
Show all

OM gaat rechtmatigheid politieoptreden Royal Hill onderzoeken

Aanleiding rellen nog onbekend

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de rechtmatigheid van het politieoptreden afgelopen zondag bij Royal Hill in het gebied van Rosebel Gold Mines onderzoeken. Dit deelde minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol) De Nationale Assemblee (DNA) dinsdag mee. Volgens de bewindsman is de aanleiding voor de rellen nog onbekend. Hij heeft wel vernomen dat de politie werd geconfronteerd met meer dan een groep porknokkers en dat daardoor een reeds gespannen situatie is geëscaleerd.

Hoewel het onderzoek net is opgestart kan volgens de Justitieminister al gesteld worden dat er veel meer aan de hand is dan slechts het geval waarbij Furgill Aloeboetie de dood vond.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) was maandag samen met Getrouw en RO-minister Edgar Dikan ter plekke. Het doel was zich te oriënteren en de condoleances namens de gehele regering over te brengen, aldus Akiemboto in het parlement.

Ook zijn de mijnoperaties van IAMGOLD teruggebracht naar een zeer laag pitje. Normalisering vindt pas plaats wanneer de veiligheid weer gegarandeerd is.

Akiemboto betreurt het dat de gebeurtenissen een mensenleven hebben gekost. Hij zegt dat niet lang voordat de zaak escaleerde aandacht was gevraagd voor de zorgwekkende zaken die zich afspelen in het gebied Royal Hill.

Dat waren NH-minister Sergio Akiemboto en Stuart Getrouw van Justitie en Politie, in antwoord op vragen in het parlement over de situatie in en rondom Rosebel Gold Mines in Brokopondo. Er bevinden zich daar nog eenheden van politie en NL om de veiligheid te garanderen.

Comments are closed.