Multifunctioneel gebouw opgezet te Kwamalasamutu

HAVO Nickerie levert weer beste slagingspercentage
juli 19, 2017
Shell zoekt toch weer olie in Noordpoolgebied, aandeelhouder boos
juli 19, 2017
Show all

Multifunctioneel gebouw opgezet te Kwamalasamutu

In het dorp Kwamalasamutu in zuid-Suriname is op dinsdag 18 juli het nieuwe rangers station, annex traditionele kliniek in gebruik genomen. Het gebouw telt twee verdiepingen en daar zullen de sjamanen hun kennis overdragen aan de lokale leerlingen, terwijl leden van de gemeenschap op verzoek behandeld worden volgens traditionele geneeswijzen op basis van medicinale planten. De dagelijkse leiding van de kliniek zal in handen liggen van Sjamaan Kamanja Panashekung. “We zijn erg dankbaar voor het nieuwe gebouw. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk kennis over te dragen. Er staan computers in het gebouw, en wie interesse heeft kan langskomen om te leren,” zegt de Sjamaan.

Het nieuwe rangers station zal vooral als educatie-, voorlichting- en trainingscentrum worden gebruikt. Elk jaar kunnen rangers van een aantal dorpen gezamenlijke refreshment trainingen krijgen te Kwamalasamutu. Roy Ho Tsoi, hoofd van de jachtopzieners van Natuurbeheer, zegt dat de afdeling een belangrijke rol heeft gespeeld bij het trainen van de rangers en nog steeds betrokken is bij het programma. Het gebouw is door de leden van de dorpsgemeenschap gebouwd onder leiding van een ervaren aannemer en met financiële ondersteuning van het Amazon Conservation Team (ACT). Bij de opening door de granman van de Trio gemeenschap, Asongo Alalapadu, was het hele dorp aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de ministeries van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en Handel en Industrie. Namens het ACT was de directeur en oprichter van de organisatie, Mark Plotkin aanwezig.

De visie van het ACT – bescherming en instandhouding van het cultureel en natuurlijk kapitaal van de inheemse volkeren in Suriname -, wordt ondersteund door het ministerie van Handel en Industrie. “Inheemse volken hebben recht op de instandhouding van hun medische gebruiken. Daarnaast hebben zij het recht hun intellectuele eigendomsrechten op dit culturele erfgoed te beschermen en te ontwikkelen, aldus Kenneth Codrington, onderdirecteur van het Bureau Intellectuele Eigendom

Comments are closed.