LGBT-rechten zijn mensenrechten

Overheid brengt concessie Tranquillo in gouddeal IAMGOLD
september 1, 2016
Studenten Rechten zoeken hulp bij de president
september 1, 2016
Show all

LGBT-rechten zijn mensenrechten

“De discriminatie tegen de LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) gemeenschap is groot in Suriname. Ook is de tolerantie voor deze groep heel klein. Ik durf het te zeggen,” zegt Jennifer van Dijk -Silos, minister van Justitie en Politie (JusPol). Zij heeft dinsdag de werkgroep ‘Aanpak van discriminatie tegen de LGBT-gemeenschap’ geïnstalleerd, met het oog op de bescherming van de rechten van mensen. “Wij Surinamers zeggen nooit dingen wanneer het pijnlijk is. Want als je het probleem niet onderkend, ga je het nooit kunnen aanpakken.” Het wordt volgens de bewindsvrouw tijd dat de samenleving accepteert dat LGBT rights human rights zijn, omdat het gewoon mensen zijn. Dat betekent dat je mensen niet gaat uitsluiten van de beleving hiervan.

Van Dijk -Silos denkt dat de staat Suriname zo ver is om dit strategisch aan te pakken. “Het is een dag waarbij we zullen starten met een proces in de samenleving waarvan we redelijk een vermoeden hebben dat het best een moeilijk traject kan worden.” Door de vertegenwoordigers van de LGBT-gemeenschap in de werkgroep is het mogelijk om de problemen waarmee deze groep wordt geconfronteerd beter te verkennen. Ook vrouwen en inheemsen hebben strijd geleverd voor hun rechten in het verleden, stelt de bewindsvrouw. Het is bijna een wetmatigheid dat je strijd moet leveren om aan je rechten te komen. Zij wil zelf ook op de hoogte blijven van de voortgang van de werkgroep en wil een actieve rol spelen in het traject.

De werkgroep, Diversiteit en inclusiviteit, bestaat uit vertegenwoordigers van Juspol en vertegenwoordigers van de LGBT-groepen. Ze vindt het dapper van de vertegenwoordigers, maar ook van de Staat om dit aan te pakken. Voorzitter van de werkgroep is Sharita Seetal van JusPol. De missie van de werkgroep is vooral awareness op te voeren om draagvlak te creëren, waarna er verder zal worden gegaan. Starnws

Comments are closed.