Landelijke programma kindervaccinatie weer op spoor

Cultuurbeleidsplan wordt vernieuwd
augustus 18, 2017
Dertien doden bij aanslag met busje in Barcelona, IS eist aanslag op
augustus 18, 2017
Show all

Landelijke programma kindervaccinatie weer op spoor

De pentavalent vaccins die Suriname van buurland Guyana heeft geleend zijn woensdag aangekomen. De 3.000 vaccins zijn gecontroleerd op kwaliteit en houdbaarheid. Landelijke distributie naar de consultatiebureaus is inmiddels begonnen. Binnenkort moeten allemaalover een voorraad beschikken. Het Nationaal Immunisatie programma van het ministerie van Volksgezondheid kan hierdoor weer volop draaien.

Minister Patrick Pengel zegt dat de vaccins eerst goed getest moesten worden, omdat er strenge controle standaarden gelden. Er moet rekening mee worden gehouden dat bij het transport iets mis kan gaan, bijvoorbeeldmet de temperatuur. “De vaccins moeten altijd koel bewaard en getransporteerd worden.”

De bewindsman zegt dat het ministerie samen met de Pan Amerikaanse Gezondheids Organisatie (Paho) en douane heeft gewerkt aan een snelle afhandeling om de medicamenten in het land te krijgen. De Surinaamse vliegmaatschappij Gumair heeft kosteloos de lading naar Suriname getransporteerd. De verdere coördinatie ligt bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg.

Pengel zegt dat er ook een nieuwe lading vaccins besteld is bij de Paho, omdat de uit Guyana ontvangen voorraad maar voor een maand is. “We moeten de vaccins binnen twee tot drie weken al hebben.” Daartoe houdt het ministerie contact met de Paho. Het Nationaal Immunisatie Programma en de consultatiebureaus zullen de achterstand die er is ontstaan in het kindervaccinatieprogramma binnenkort kunnen wegwerken. De minister zegt dat de kinderen die hun vaccins hebben gemist als eerst opgeroepen zullen worden. Het pentavalent vaccin is een vijf in een, waarin difterie, kinkhoest, tetanus, hemofilus, influenza type b en hepatitis B voorkomen.

Comments are closed.