KOSTPRIJS EBS ZOU LAGER KUNNEN

‘GEEN STERKTE VOOR EFFECTIEVE PROTESTMANIFESTATIE’
september 9, 2016
Give It Up, Still The Hottest Song On Magic
september 10, 2016
Show all

KOSTPRIJS EBS ZOU LAGER KUNNEN

Door de nieuwe Energiewet, zal de naamloze vennootschap Energiebedrijven Suriname (EBS) in de huidige vorm ophouden te bestaan. “De nieuwe wet is een leidraad waarmee de kosten van het bedrijf, om een kilowattuur (KWh) op te wekken, lager kunnen uitvallen”, bevestigt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Regillio Dodson. President Desi Bouterse had woensdag aangegeven dat het bedrijf wordt doorgelicht om de kostprijs omlaag te krijgen.

In verband met het economisch herstelplan, en de afspraken die de overheid heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zouden deze maand de stroomtarieven opnieuw moeten worden verhoogd. Vanaf 1 januari 2017, zal dan de klant de volle pond moet betalen voor elektriciteit, namelijk 16,8 Amerikaanse dollar cent per KWh.

Met alle verhogingen van de afgelopen maanden, betaalt de samenleving nu rond de 10 Amerikaanse dollar cent. “Het bedrijfsleven betaalt zelfs nog 6 Amerikaanse dollar cent”, rekent Dodson uit. Dit wordt gedaan om de bedrijvigheid te stimuleren. Met de nieuwe wet zal de stroomopwekking worden overgelaten aan particuliere investeerders, zoals nu al het geval is met Suralco en Staatsolie en zal de EBS zich richten op de distributie van elektriciteit. Dodson: “Vanaf januari kan het bedrijfsleven zeggen dat ze gaat investeren, bijvoorbeeld in zonne-energie of mini hydro-centrales.”

Comments are closed.