Kinderen met Cerebrale Parese hebben ook recht op sport

Commissariaat Noord Oost en lokale onderneming gaan akkoord met rehabilitatie Valliantsplein en fontein
oktober 5, 2018
Paramaribo Zoo directeur John Altenberg ontvouwt bijzondere plannen voor Paramaribo Zoo
oktober 5, 2018
Show all

Kinderen met Cerebrale Parese hebben ook recht op sport

Om de gemeenschap beter te informeren over Cerebrale Parese, organiseert studierichting Fysiotherapie van de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW) op zaterdag 6 oktober een sport- en informatiedag in het Frank Cameron Centrum (voorheen SOGK). Ruby Chin A Fat is student Fysiotherapie en zij geeft aan dat Cerebrale parese betekent dat kinderen te maken hebben met een motorische beperking.

Volgens haar moeten deze kinderen zo min mogelijk in een hokje geplaatst worden maar moeten ze ook betrokken worden in, aan voor hun aangepaste sport en spel activiteiten.

In Suriname is er nog onvoldoende informatie over hoeveel kinderen precies te maken hebben met Cerebrale Parese. Marlies Declerque is richting coördinator Fysiotherapie en zij zegt dat Cerebrale parese nog onvoldoende erkent wordt door de gemeenschap. Exacte cijfers zijn dan ook niet bekend.

Zaterdag 6 oktober is bewust gekozen omdat het de internationale dag is van cerebrale parese, een hersenbeschadiging die kan ontstaan in het eerste levensjaar en het bewegen bemoeilijkt. Met de sport- en informatiedag wordt gehoopt dat de eerste stap gezet zal worden voor meer een open communicatie over de ‘ziekte’.  Ook sportorganisaties worden gevraagd zich open te stellen voor deze groep kinderen.

Ruby Chin  A Fat en Marlies Declerque geven aan dat op zaterdag 6 oktober verschillende takken van sport gespeeld zullen worden. Het is niet alleen bedoeld voor kinderen met cerebrale parese maar voor het hele gezin.

Ruby Chin A Fat, student Fysiotherapie en Marlies Declerque, richting coördinator Fysiotherapie van het Medisch Wetrenschappelijk Instituut. Aanmelden kan bij Frak Cameron Instituut kan vanaf 08.00 ‘s morgens. Alle gezins- en familieleden worden opgeroepen aanwezig te zijn.

Comments are closed.