IS verzint nieuwe belastingen om schatkist op peil te houden

Betogers opgepakt bij Capitool in Washington
april 19, 2016
Grote problemen in Chili door overstromingen
april 19, 2016
Show all

IS verzint nieuwe belastingen om schatkist op peil te houden

Islamitische Staat (IS) heeft een reeks nieuwe belastingen ingevoerd. De terreurgroep verliest grondgebied en daarmee inkomsten. Aanvullingen op de schatkist zijn daarom erg welkom.

Zo kost het nu geld om een satellietschotel te installeren of te repareren. En moeten vrachtwagenchauffeurs tol betalen. Wie een stad wil verlaten, moet voortaan ook de portemonnee trekken.  Aan de verkeerde kant van de weg rijden wordt ook met een geldboete bestraft. Evenals het niet juist kunnen beantwoorden van een vraag over de Koran. Opmerkelijk is de mogelijkheid om lijfstraffen af te kopen. Dat zegt volgens IHS wel iets over de financiële situatie van IS, omdat die straffen juist zo kenmerkend zijn voor de Islamitische wetgeving die IS nastreeft. Onderzoeksbureau IHS berekende dat de inkomsten van Islamitische Staat het afgelopen jaar met dertig procent zijn gedaald. In de zomer van 2015 verwezenlijkte IS nog een maandelijkse omzet van ongeveer 80 miljoen Amerikaanse dollar. Vorige maand bleef er nog maar 56 miljoen over onder de streep.

De belastingen zijn volgens IHS het gevolg van het verlies van grondgebied. IS verloor de afgelopen maanden 22 procent van het grondgebied. “Minder mensen om belasting over te heffen, is minder geld voor het kalifaat”, beredeneert het onderzoeksbureau.

Comments are closed.