In opspraak geraakte veiligheidsadviseur Trump stapt op

VN-Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering Noord-Korea
februari 14, 2017
Trudeau en Trump benadrukken belang betrekkingen VS en Canada
februari 14, 2017
Show all

In opspraak geraakte veiligheidsadviseur Trump stapt op

Senaat VS keurt benoeming Mnuchin als minister van Financiën goed

De Nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, stapt op. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Flynn raakte vorige week in opspraak, omdat hij volgens functionarissen voorafgaand aan het presidentschap van Trump privé met de Russische ambassadeur in de VS had gesproken over de sancties tegen Rusland. Dat meldden de bronnen aan de Washington Post. Flynn zei eerder tegen vicepresident Mike Pence dat hij de Amerikaanse sancties tegen Rusland niet heeft besproken met Russische functionarissen.

De topadviseur erkende later dat toch niet helemaal zeker te weten en bood Pence excuses aan. De gepensioneerde generaal Keith Kellogg is inmiddels benoemd tot waarnemend veiligheidsadviseur.Het Witte Huis liet maandag nog weten dat Trump de situatie rond Flynn ging evalueren. De in opspraak geraakte Flynn heeft net als Trump een positieve houding ten opzichte van Rusland. De oud-generaal heeft meermaals gepleit voor nauwere samenwerking met Rusland in Syrië, in de strijd tegen IS.

De Amerikaanse senaat heeft maandag de benoeming van Steven Mnuchin als minister van Financiën goedgekeurd. De voormalig bankier kreeg de steun van 53 senatoren. In totaal stemden 47 senatoren tegen. Mnuchin werd daarna beëdigd in het Witte Huis. De nieuwe minister moet zich voornamelijk gaan richten op belastinghervorming, financiële deregulering en economische diplomatieke inspanningen. Mnuchin was de financiële topman tijdens de campagne van Trump.

De 53-jarige investeerder begon zijn carrière bij Goldman Sachs waar hij zeventien jaar werkte. Later werd hij ook partner bij de bank. Nadat Mnuchin de bank verliet in 2002, maakte hij naam als financier van diverse Hollywoodfilms. Hij was in 2004 de oprichter van Dune Capital waar hij onder anderen de filmserie X-men en de film Avatar produceerde.

Comments are closed.