Haagse huldiging in hittegolf Holland voor Nisha Madaran

10 Mobiel – Gio – 1 augustus 2018
augustus 6, 2018
10 Mobiel – Ian Monsch – 6 augustus 2018
augustus 6, 2018
Show all

Haagse huldiging in hittegolf Holland voor Nisha Madaran

Een ontroerde Nisha Madaran, Surinaamse topzangeres, heeft op zondag 5 augustus 2018, de Diaspora Kenniskring penning ontvangen als huldebetuiging in Nederland. Deze penning, tot grote verrassing van Nisha. kreeg zij als eerste Surinaamse vrouw en jongere uit handen van de gezamenlijke besturen van twee organisaties in Nederland m.n.: Kenniskring Nederland-Suriname (KK) en het Milan Summer Festival in den haag.

KK Voorzitter Robby Makka verwoordde de onderscheiding als volgt: “Nisha, je bent niet alleen een jonge vrouw van 30 jaar. Je bent ook ambassadrice van diverse Surinaamse bedrijven. Je hebt 3.1 miljoen views met je eigen compositie, Tu hi mera dil. Je hebt muzikale optredens uitgevoerd in Frankrijk, India, Cuba, Barbados, Trinidad, USA, Suriname en diverse keren in Nederland. Je songs zijn in 193 landen beluisterd. Je bent goodwill ambassador van de OAS voor educatie projecten en je bent ook sociaal bezig met kinderen. Want we hebben in 2016 samen het project “beertje voor baby” vanuit Nederland uitgevoerd in Suriname. En we gaan de komende periode door. Kortom je bent niet alleen voor Suripop, je bent ook ons Suritop. Vandaar deze onderscheiding als blijk van waardering, hier in het openbaar tussen de duizenden mensen op deze 34ste editie van het Surinaams-Nederlands Milan festival”.

Nisha Madaran, aangedaan en geraakt: “ik ben hier voor Suriname, mijn land, voor zang en het promoten van enkele sociale projecten voor Suriname, maar ook voor jullie; deze erkenning middels deze penning, wauw, dit had ik niet verwacht”. Ik heb al enkele awards gekregen maar deze voelt zo ‘apna apna, zo srefi srefi, (red: zo eigen eigen), zo bijzonder”.

Live-verslag/reporterwise:

Het is zondagmiddag 5 augustus 2018, stipt 18.10 uur. Een cocktail aan activiteiten is gaande op diverse podia in den haag. De specifieke locatie is de bekende Zuiderpark in den haag, de thuishaven van het Milan Summer Festival. Op dit moment zijn er ongeveer 5000 mensen die rondwandelen. Een deel is de vakantieganger uit Suriname. Het festivalterrein is droog, het is al dagen lang hittegolf weer in Nederland (zondag 5 aug. 28 graden). De festivalbezoekers huppelen van de ene tent naar de andere, zoekend naar schaafijs, bloedworst, kokoswater, bara maar ook naar bier en gekoelde fruit. De ene bezoeker praat over de ontmanteling van Alcoaplant, de andere over de Blok-gate, refererend naar de uitspraak van Minister Blok over failed-state.  Deze gesprekken werden ook al gevoerd op vrijdag 3 en zaterdag 4 aug. En ja zeker, Diaspora heeft het ook over het bijgestelde reisadvies van Nederland over Suriname. Het 3 daags-festival, overwegend met Surinaamse Hindostanen, doet denken aan een hindoehuwelijk met Tilwaan, Bhatwaan en Biya/Shaadi, de bekende indeling van een driedaags hindoehuwelijk. Nisha Madaran heeft op de eerste (Tilwaan) dag de opening mogen verrichten van dit zomerse festival en op de “Trouwdag” wordt ze als “bruid” gedecoreerd met een medaille en een penning.

Programma

Nisha heeft op deze laatste dag een programma van 1 uur uitgevoerd. Voor de eerste keer is zij op dit Milan plein officieel als uitgenodigde. Zij heeft zoals verwacht, tijdens deze 34ste voorstelling van Diaspora Den haag in feestelijke tropische sfeer, gekozen voor het afsluitnummer: tu hi mera dil. Zij zingt op het podium van Milan Plaza, een VIP ruimte, speciaal ingericht voor haar, maar ook voor andere acts. Het is de Lafu+ act, onder auspiciën van KK, waarvan Nisha als gastvrouw deel uitmaakt. Nisha heeft gekozen om haar beste top 6 nummers ten gehore te brengen. Kinderen zingen mee, Suriname Bekend(t) van Raoul Neijhorst is erbij met zijn boekwerk, kunstenaar/dichter en fotograaf Ranjan Akloe heeft een prachtig cultureel en komedie programma, met sur-ned moppen rond het thema 145 jaar Hindostaanse Immigratie, in elkaar gezet. Wethouders, gemeenteraadsleden en diasporaleiders lopen swingend mee op dit festival en pakken een glimp van de Nisha-show.

Ambassadeur KK

Robby Makka, Voorzitter van Diasporaorganisatie KK en Hemant Lachman, Co-Voorzitter van het Milan Summer Festival, hebben bij het toebedelen van de penning onthuld: “officieus was Nisha het al, maar vanaf vandaag officieel: Nisha Madaran is de ambassadrice van Stg. KK belast met goede doelen/charity voor Suriname. Wij gaan meer doen aan inzameling voor hulpgoederen richting Suriname.

De KK penning, een Diaspora-award, is een vorm van huldiging voor Surinamers/Surineds die voor Suriname of voor de diaspora gemeenschap baanbrekend werk hebben verricht of verrichten. Eerder hebben drie mannen de KK penning mogen ontvangen: Chan Santokhi, Eddy Jharap en Albert Ramdin. Makka: “met deze penning tonen wij aan dat we naast deskundigheid ook kiezen voor vrouwen en -jongeren die onbevreesd en focusgericht durven op internationale podia te staan zonder Diaspora te vergeten.

Alleen de lucht was heet

Nisha Madaran, Suriname’s trots, artieste pur sang, was te gast op dit Milan Summer Festival. Editie nummer 34 is voorbij. Gemiddeld hebben naar schatting 35.000, voornamelijk Surinaamse Nederlanders dit jaar het festival bezocht. Op vrijdag 3 augustus heeft de gebruikelijke receptie plaatsgevonden met o.a. speeches van de loco-burgermeester van Den Haag, Richard de Mos, Consul Generaal Roy Lieuw a Sie en de Indiase Ambassadeur van India in Nederland. In het bijzijn van vele hoogwaardigheidsbekleders en een goed opgekomen publiek is de welbekende handeling gepleegd: het drukken van de knop voor een mooie en kleurrijke regen van confetti. Nisha Madaran startte tijdens deze opening met haar muziek hits en verklaarde Milan 2018 muzikaal als geopend. Zij heeft toch nog voor afkoeling kunnen zorgen in hittegolf Holland. Met Nisha erbij was alleen de lucht heet. Het huwelijksweekend is afgesloten. De “Baraat” is met bruid en overgebleven bara en bier vertrokken. Alcoa en failed state als kwestie is men voor 1 weekend vergeten. Iedereen van Diaspora zo blij dat het reisadvies vanuit Ned. richting Suriname positief is aangepast. Met het afschieten van het vuurwerk is dit grootse festival onder toeziend oog van duizenden -die maar niet wegwilden- in stijl afgesloten.

Volgend jaar, 2019, wordt het een grotere viering van het Milan festival. Dan is het de 35ste jaargang voor Diaspora. Maar eerst komt Nisha op 29 a.s. september dit jaar terug naar Nederland. Zij treedt dan als Surinaamse zangeres, host en “ambassadrice” op in World Forum Theater in den haag. “World Forum”, dat is waarvoor KK (Kring) en Milan (samenkomst) voor staat. Met deze penning is er een verbinder aan dit “Forum” erbij.

6 augustus 2018

Persdienst KK en Management Nisha Madaran

Comments are closed.