Grondenrechtenkwestie aandachtspunt voor Inheemsen

Betekenis van 9 augustus: Dag der Inheemsen
augustus 9, 2017
Van terrorisme verdachte broers zien eindelijk advocaten
augustus 9, 2017
Show all

Grondenrechtenkwestie aandachtspunt voor Inheemsen

– Overeenkomst voor oplossen grondenrechtenvraagstuk maandag ondertekend

– President Bouterse plaatst geen handtekening onder documenten vóór overleg in regeringsverband

Lesley Artist, de voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), zoekt niets achter het ontbreken van de handtekening van president Desi Bouterse op documenten die moeten leiden naar de oplossing van het grondenrechtenvraagstuk. Het staatshoofd heeft slechts de aanbiedingsbrief, een verklaring en een stappenplan in ontvangst genomen. De handtekening volgt als er overleg is geweest in regeringsverband, gaf Bouterse als verzekering mee. Daar kan de VIDS-voorzitter zich in terugvinden.

Voor hem voelt het goed aan dat deze documentatie is opgesteld en de regering ernaar zal kijken. Het grondenrechtenvraagstuk speelt al jaren. Tot nog toe is er van overheidswege geen uitvoering gegeven aan het Lokono en Kalinha-vonnis. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten gaf de regering in 2015 de opdracht om binnen drie jaar de grondenrechten van de Inheemse volkeren bij wet te regelen. Artist geloofd dat de ondertekening van de gezamenlijke verklaring de aanzet hiervoor betekend.

Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname. Hij zegt er geloof in te hebben dat het vraagstuk van de inheemse grondenrechten eindelijk wordt opgelost. President Desi Bouterse die zijn handtekening niet plaatste onder de gezamenlijke verklaring om tot die oplossing te komen, zei maandag dat er gezamenlijk aan gewerkt moet worden, zonder de eenheidsgedachte in gevaar te brengen. In die gedachte vindt hij het verantwoord om eerst met de totale regering het stuk door te nemen, alvorens het te ondertekenen.

Comments are closed.