Proces Nationale Risk Asessment begonnen
juli 15, 2019
Actie VMS opgeschort
juli 15, 2019
Show all

Goedkope ureum gearriveerd

Export zal worden aangepakt

2.400 ton ureum heeft zondag rond drie in de middag in het schip Murueta, de haven van Nickerie bereikt. Dit is het uitvloeisel van een overeenkomst die op 16 juni 2019 is gesloten tussen het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en rijstbedrijf Ramadhin & Sons.  

Daarin is bepaald dat een zak ureum van 50 kilogram vanaf de haven voor 160 SRD en vanaf de importeur voor SRD 165 te verkrijgen zal zijn. Deze prijs ligt aanmerkelijk lager dan de SRD 225 die boeren tot nu toe moesten betalen. Volgens LVV-minister Rabin Parmessar is dit slechts een eerste stap in het verlagen van de productiekosten voor de boer en het stimuleren van areaaluitbreiding. Presidentieel adviseur tevens lid van de presidentiele commissie belast met productie Ramon Abrahams zegt dat er meer in het verschiet ligt.

Volgens de importeur van de partij goedkope ureum, Bagwatpersad Ramadhin, lag naast logistieke omstandigheden ook het weer achter de late aankomst van de lading. De ondernemer benadrukt dat onder meer een juiste aankoop ervoor zorgt dat de boeren de ureum tegen zo een lage prijs kunnen krijgen. Geluiden als zou de overheid inkomen met een subsidie wijst hij van de hand.

Het ureum komt op het juiste moment. De inzaai heeft enkele weken terug plaatsgevonden. Nu moet de bemesting gebeuren en de lage prijs van de gearriveerde ureum betekent voor de padieboeren zeker een besparing.

Comments are closed.