Doorbraak in langsleepend proces Matawai gemeenschap

10 Mobiel – Winston Wijngaard – 18 mei 2018
mei 18, 2018
Bescherming ecosystemen Guyanaschild krijgt lokale ondersteuning
mei 18, 2018
Show all

Doorbraak in langsleepend proces Matawai gemeenschap

Traditioneel gezag en Actiegroep Jongeren vinden elkaar

Er schijnt een doorbraak gekomen te zijn in de maandenlange onenigheid onder de Matawai dorpsgemeenschappen in Poesoegroenoe. Het traditioneel gezag onder leiding van graman Lesly Valentijn en een actiegroep merendeel bestaande uit jongeren van Matawai hebben donderdag in Paramaribo, overeenstemming bereikt over een aantal pijnpunten. Dit gebeurde door tussen komst van regeringsvertegenwoordiger Edgar Dikan, minister van Regionale Ontwikkeling.

Tussen beide groepen is afgesproken dat aan alle dorpsbewoners meer duidelijkheid verschaft wordt over de inkomsten die verkregen worden uit het gebied. Matawai is namelijk rijk aan hout en goud. De actiegroep van de jongeren wil vanaf nu betrokken worden in de ontwikkeling van het gebied. Tot voorheen was weinig tot geen inspraak van de jongeren in de besluitvormingsprocessen van het gebied zegt Inelva Henki, trekker van de actiegroep Matawai jongeren.

Hoofd kapitein Immanuel Enser, die graman Valentijn tijdens de bijzondere ontmoeting in Paramaribo vertegenwoordigde, sprak van een succes. De vrede onder de dorpsgemeenschappen in Matawai is terug, laat Enser weten.

Dc Wonnie Pinas geeft voorlopige leiding aan het Bestuur ressort Matawai. De burgermoeder is blij dat de onderlinge verstandhouding onder de dorpelingen terug is.

Er is een lang proces van dialoog aan vooraf gegaan om dit doel te kunnen bereiken zegt RO-minister Edgar Dikan.

U hoorde achtereenvolgens RO-minister Edgar Dikan, Dc Wonnie Pinas van het Bestuur Ressort Matawai, Hoofd kapitein Immanuel Enser, en Inelva Henki namens de actiegroep Jongeren Matawai. De lokale gemeenschappen hebben middels een gezamenlijke verklaring gecommitteerd aan de belofte nu eensgezind op te trekken in het belang van de ontwikkeling van Matawai.

Comments are closed.