Charlie Hebdo-cartoonist stapt op: ‘te zwaar om door te gaan’

Australische premier wil teruggekeerde jihadisten in cel
mei 19, 2015
VN eist onmiddellijke stop op terugsturen bootvluchtelingen
mei 19, 2015
Show all

Charlie Hebdo-cartoonist stapt op: ‘te zwaar om door te gaan’

De Franse cartoonist Renald Luzier gaat weg bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, heeft hij gezegd in een interview met het Franse dagblad Libération. Luzier, beter bekend als Luz, vertrekt in september omdat hij geen inspiratie meer ontleent aan het nieuws.

Vier maanden na de aanslag wordt de Charlie Hebdo-redactie geplaagd door ruzies over geld.

Luz’ vertrekt heeft niets te maken met de interne ruzies bij het blad, zegt hij. ‘Dat is het niet. Dat ik vertrek, komt doordat ik het moeilijk vind om nog met de actualiteit te werken’, aldus de tekenaar. ‘Als de actualiteit je niet meer inspireert, ga je uiteindelijk de dingen herhalen die je al eerder gemaakt hebt.’ Charlie Hebdo werd in januari getroffen door een terreuraanslag. Twaalf mensen, onder wie acht journalisten, werden doodgeschoten door twee jihadisten die het vuur openden op de redactie van het magazine. Luz ontkwam omdat hij te laat op zijn werk was.

‘Na de aanslag wilden we zo snel mogelijk doorgaan. Uit solidariteit heb ik me hierbij aangesloten’, aldus de cartoonist. ‘Maar op een bepaald moment werd het te zwaar om door te gaan. Ik tekende drie van de vier covers. Elke deadline werd een marteling. Slapeloze nachten waarin ik de doden bijeenriep en me afvroeg wat Charb, Honoré, Cabu en Tignous zouden hebben gedaan.’ De redactie van Charlie Hebdo wordt ondertussen geplaagd door interne ruzies en conflicten over geld. Het blad kreeg na de aanslag ruim 4 miljoen euro aan giften. Zo’n 36.000 mensen uit 84 landen hebben een schenking gedaan. ‘Charlie lijdt aan een posttraumatische schok, dat valt niet te ontkennen’, aldus Luz.

Comments are closed.