Bioprinter maakt 3D-printen van lichaamsdelen mogelijk 

Suriname ’s eerste vrouwelijke korpschef gaat ook voor betere samenwerking met buurtorganisaties
februari 16, 2016
Samsung presenteert ‘slimme schoen’ met druksensoren
februari 16, 2016
Show all

Bioprinter maakt 3D-printen van lichaamsdelen mogelijk 

Amerikaanse wetenschappers hebben een 3D-printer ontwikkeld waarmee lichaamsdelen kunnen worden geproduceerd. De bioprinter gebruikt afbreekbaar materiaal voor het maken van weefsel en een gel van levende cellen.

De onderzoekers van het medische instituut Wake Forest in de Verenigde Staten hebben tientallen jaren gewerkt aan de bioprinter, schrijft The Guardianmaandag.

Ze hebben onder meer een babyoor geprint, om te zien hoe de bloedvaten zich gedragen na een transplantatie bij een muis. De 3D-prints zijn nog niet gebruikt op mensen.

De wetenschappers hebben bij muizen oren onder de huid aangebracht, zodat ze de bloedsdoorloop en de vorming van kraakbeen konden waarnemen. Het vormen van kraakbeen duurde zo’n twee maanden.

De bioprinter kan in ieder geval worden gebruikt voor het namaken van spieren, kraakbeen en botten. In de toekomst kunnen er mogelijk ook weefsel en orgaandelen worden gemaakt voor transplantatie bij mensen.

Een obstakel dat de wetenschappers nog moeten oplossen, is de levensduur van de cellen die worden gebruikt. Het is van belang dat het geprinte weefsel lang genoeg ‘levend’ blijft voor het overzetten van de namaaklichaamsdelen in ziekenhuizen.

Comments are closed.