Bauxietproductie daalt, export aluinaarde stijgt

Panka niet blij met reshuffling Miranda
november 26, 2014
Regering biedt SRD 5 miljoen per maand voor leerkrachten
november 26, 2014
Show all

Bauxietproductie daalt, export aluinaarde stijgt

In haar halfjaarrapport 2013 meldt de Centarale Bank van Suriname dat ten opzichte van 2012 de bauxietproductie in 2013 is gedaald met 3.3 procent. Ook de aluinaarde productie daalde, en wel met 0.8 procent.

Het exportvolume van aluinaarde nam echter met 7,8 procent toe, voornamelijk uit voorraden, omdat exporteurs, stelt de bank, “trachtten te profiteren van de bescheiden verhoging van de exportprijs van aluinaarde”. Hierdoor nam de exportwaarde van aluinaarde met 9,9 procent toe. In 2013 werd 1150 ton geëxporteerd.

Volgens de bank blijven de vooruitzichten voor aluinaarde op de korte termijn pessimistisch door een wereldwijd aanbodoverschot en een verminderde vraag. De prijsdalingen op de Shanghai Futures Exchange en de London Metal Exchange (LME) hebben samen met een zwakke Yuan geleid tot het wegtrekken van belangrijke kopers uit de markt.

Enkele maanden geleden luidde Suralco’s moedermaatschappij Alcoa, de noodklok over de problemen met de operaties in Suriname. Sindsdien wordt met de regering onderhandeld over de voortgang en het behoud van Suralco voor de Surinaamse economie. De Ware tijd verneemt dat de regering serieus overweegt de bauxietoperaties over te nemen. Alle bezittingen inclusief de waterkrachtcentrale en de andere activiteiten worden daarbij inbegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *