7 procent katholieke priesters Australië beschuldigd van kindermisbruik

Belgen en Surinamers: Familie zonder familie te zijn
februari 6, 2017
Stroomvoorziening Moengo genormaliseerd
februari 6, 2017
Show all

7 procent katholieke priesters Australië beschuldigd van kindermisbruik

7 procent van de rooms-katholieke priesters in Australië is in de afgelopen zes decennia, sinds 1950, beschuldigd van kindermisbruik. Dat blijkt uit gegevens die werden verzameld door een Australische onderzoekscommissie. Deze statistieken zijn maandag gepresenteerd tijdens een hoorzitting van de Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse, meldt AP. De koninklijke commissie, de belangrijkste vorm waarin in Australië nationaal onderzocht wordt verricht, onderzoekt sinds 2013 hoe de Rooms-Katholieke Kerk en andere instellingen reageerden op kindermisbruik.

Leden van de commissie ontdekten in de archieven van de Kerk dat tussen 1980 en 2014 bijna 4.500 mensen meldden te zijn misbruikt in meer dan duizend katholieke instellingen in heel Australië. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers lag rond de 10 jaar bij meisjes en rond de 11 jaar bij jongens. Zowel het Vaticaan als lokale katholieke bisdommen werkten vaak niet mee aan het onderzoek. Het Vaticaan weigerde documenten over beschuldigde priesters te overhandigen. “Kinderen werden genegeerd of erger, gestraft. Aantijgingen werden niet onderzocht. Priesters en monniken werden verplaatst.

De parochies of gemeenschappen waar ze naartoe werden verplaatst wisten niets over hun verleden”, aldus de commissie. “Documenten werden niet bewaard of ze werden vernietigd. Geheimhouding en doofpotten vierden hoogtij.” Volgens Francis Sullivan, het hoofd van de Waarheids-, Gerechtigheids- en Genezingsraad die door de Rooms-Katholieke Kerk werd opgericht naar aanleiding van het werk van de onderzoekscommissie, blijkt uit de data “een enorm falen” van de kerk om kinderen te beschermen. De kerk heeft tegenwoordig stappen gezet om misbruik te voorkomen, zei Sullivan. Zo zijn er nieuwe regels voor het onderzoeken van beschuldigingen en zien kerkfunctionarissen toe op de naleving daarvan. Ook worden beschuldigingen uit het verleden onderzocht en wil de kerk slachtoffers schadevergoedingen gaan betalen.

Comments are closed.